Zelenski naredio čistku državne garde nakon otkrića planova o atentatima

Državna sigurnosna agencija SBU prošli je mjesec objavila da je otkrila dvojicu pukovnika koji su navodno sarađivali s Rusijom.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je šefu Ukrajinske državne garde da očisti njene redove (Ukrajinski predsjednički ured/Reuters)

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je šefu Ukrajinske državne garde da očisti njezine redove od onih koji je diskreditiraju nakon što su dvojica članova garde optužena za planiranje atentata na svoje nadređene, prenosi Hina.

Državna sigurnosna agencija SBU prošli je mjesec objavila da je otkrila dvojicu pukovnika garde koji su navodno sarađivali s Rusijom na planu ubistva Zelenskog i drugih dužnosnika, uključujući šefa vojne obavještajne agencije Kirila Budanova, prenosi Reuters.

Ukrajinska garda štiti različite dužnosnike vlade.

Diskreditacija države

Predstavljajući pukovnika Oleksija Morozova u ponedjeljak, Zelenski je rekao da je njegov glavni zadatak osigurati da se agenciji mogu pridružiti samo oni koji budućnost vide s Ukrajinom.

Bila je to njegova prva indirektna izjava na ovu temu nakon što su agenti uhapšeni.

„I, naravno, agencija mora biti očišćena od svih koji nisu odabrali Ukrajinu za sebe ili diskreditiraju državnu gardu”, napisao je na Telegramu.

Zelenski je smijenio prethodnika Morozova, Serhija Ruda, u maju, dva dana nakon što je SBU uhapsio njezine zaposlenike optužene da rade za rusku sigurnosnu službu te da su joj otkrivali povjerljive informacije.

Izvor: Agencije