Više mrtvih u požaru u južnokorejskoj fabrici baterija

Vatrogasci imaju poteškoća pri gašenju požara zbog toga što se zapaljene litijske baterije teško gase konvencionalnim metodama.

Požar je izbio nakon što je niz baterijskih ćelija eksplodirao u skladištu s nekih 35.000 jedinica, rekao je Kim Jin-young, lokalni vatrogasni dužnosnik (Hong Ki-wonj/Yonhap via AP)

U južnokorejskoj fabrici za proizvodnju litijskih baterija u ponedjeljak je izbio požar, rekli su vatrogasci, a informativna agencija Yonhap izvijestila je da je u fabrici pronađeno gotovo 20 tijela.

Požar, koji je uglavnom ugašen, dogodio se oko 10:30 po lokalnom vremenu u fabrici proizvođača baterija Aricell u Hwaseongu, južno od glavnoga grada Seula, prenosi Hina.

Požar je izbio nakon što je niz baterijskih ćelija eksplodirao u skladištu s nekih 35.000 jedinica, rekao je Kim Jin-young, lokalni vatrogasni dužnosnik.

Yonhap je izvijestio da je pronađeno dvadesetak tijela, ali Kim je na brifingu koji je prenosila televizija rekao da je devetero ljudi smrtno stradalo, a četvero je povrijeđeno, od kojih je dvoje u kritičnom stanju.

Agencija Tanjug prenosi da je u fabrici bilo 67 ljudi.

Vanredna situacija

Televizijski snimci prikazuju male eksplozije uz varničenja u zapaljenoj fabrici.

Uzrok požara za sada nije poznat.

Fabrika je trospratna zgrada od armiranog betona ukupne površine od gotovo 2.300 metara kvadratnih.

Vatrogasci imaju poteškoća pri gašenju požara zbog toga što se zapaljene litijske baterije teško gase konvencionalnim metodama.

Južnokorejska vlada je sazvala hitnu sjednicu Štaba za vanredne situacije zbog požara u fabrici.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol naložio je policiji da uloži maksimalne napore u akciji potrage i spašavanja nakon požara u fabrici.

Izvor: Agencije