Netanyahu: Rat će se nastaviti čak i ako se s Hamasom postigne sporazum o primirju

Izraelski premijer ponovio je da neće pristati ni na kakav dogovor kojim se poziva na okončanje osmomjesečnog rata.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da će se snage prebaciti na granicu s Libanom nakon što intenzivna faza borbi u Gazi završi [File: Amir Cohen/Pool/ AFP]

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nagovijestio je da je otvoren za “djelimičan” dogovor koji bi olakšao povratak nekih zarobljenika koji se još drže u Gazi, iako ne svih.

Ponovio je, međutim, da neće pristati ni na kakav dogovor koji predviđa kraj izraelskog rata protiv Gaze, uprkos prethodnim američkim tvrdnjama da bi izraelski prijedlog otvorio put ka okončanju ofanzive.

“Cilj je vratiti otete i iskorijeniti Hamasov režim u Gazi”, rekao je Netanyahu u intervjuu za izraelski medij Channel 14 u nedjelju.

Deseci hiljada Izraelaca konstantno se okupljaju protiv Netanyahua i njegove vlade, tražeći prijevremene izbore i dogovor o vraćanju zarobljenika.

Prošlog mjeseca je američki predsjednik Joe Biden objavio prijedlog za prekid vatre, koji bi značio šestosedmičnu pauzu u borbama, kao i oslobađanje nekih izraelskih zarobljenika u Gazi i palestinskih zatvorenika držanih u izraelskim zatvorima. Te bi razmjene potom omogućile pregovore o trajnom prekidu vatre.

‘Intenzivna faza borbi u Rafahu pri kraju’

Dok američki zvaničnici insistiraju na tome da je Izrael, zapravo, autor tog prijedloga, različiti izraelski zvaničnici, uključujući Netanyahua, obećali su da će se nastaviti boriti sve dok Hamas ne bude eliminiran, te su ga odbili u potpunosti javno podržati.

Netanyahu je, također, rekao za Channel 14 da je izraelska “intenzivna” vojna ofanziva na grad Rafah na jugu Gaze gotova završena.

“Intenzivna faza borbi protiv Hamasa je pri kraju”, rekao je.

“To ne znači da će rat uskoro završiti, ali u Rafahu će u svojoj intenzivnoj fazi uskoro završiti.”

Deseci hiljada Izraelaca konstantno se okupljaju protiv Netanyahua i njegove vlade, tražeći prijevremene izbore i dogovor o vraćanju zarobljenika [Eloisa Lopez/Reuters]

Netanyahu je, u svom prvom intervjuu za izraelsku novinsku kuću od početka rata u Gazi, još jednom odbacio ideju da palestinske vlasti sa sjedištem na okupiranoj Zapadnoj obali upravljaju Gazom umjesto Hamasa.

“Također, želimo stvoriti civilnu upravu, ako je moguće s lokalnim Palestincima i, možda, uz vanjsku podršku iz zemalja u regiji, za upravljanje humanitarnim snabdijevanjem i kasnije – civilnim poslovima u Pojasu”, rekao je.

“Na kraju, postoje dvije stvari koje se moraju dogoditi – potrebna nam je stalna demilitarizacija od strane izraelske vojske i uspostava civilne uprave.”

Pojas Gaze zahvaćen je ratom već osam mjeseci, otkako je u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine ubijeno 1.139 ljudi, a deseci ljudi su još zarobljeni u Gazi.

Jedinice se prebacuju prema Libanu

U izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od tada je ubijeno najmanje 37.598 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravstva palestinske enklave.

Netanyahu je rekao da će vojska uskoro biti raspoređene na sjevernoj granici s Libanom, ali u “odbrambene svrhe”.

“Nakon što završi intenzivna faza, imat ćemo mogućnost premjestiti dio snaga na sjever. Učinit ćemo to, prije svega u odbrambene svrhe. I drugo, vratit ćemo naše [evakuirane] stanovnike kući”, rekao je Netanyahu za Channel 14.

“Ako možemo, učinit ćemo to diplomatski. Ako ne, učinit ćemo to na drugi način. Ali vratit ćemo ih kući”, rekao je.

Deseci hiljada civila raseljeni su iz sjevernog Izraela i južnog Libana, gdje su gotovo svakodnevne razmjene vatre između izraelskih snaga i boraca libanskog Hezbollaha od početka rata u Gazi.

Izvor: Agencije