Izraelski generalmajor: Izrael se davi u blatu

Početak rata s Libanom povećava i mogućnost ulaska u rat s Iranom, rekao je Israel Ziv.

Koja je svrha ulaska u još teži rat s Hezbollahom, čije će posljedice trpjeti svi Izraelci, smatra izraelski strateg (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Bivši načelnik Operativnog odjela u Izraelskoj vojsci generalmajor Israel Ziv rekao je da Izrael ne treba ulaziti u rat čiji cilj mu je nepoznat, s obzirom da su Hezbollah i Iran zainteresirani da okupacijsku vojsku angažuju u rat iscrpljivanja, svjesni težine njene pozicije u Pojasu Gaze.

Dodao je, u intervjuu za radiostanicu izraelskog lista Maariv, da je ” pozicija SAD-a glavna prepreka za Hasana Nasrallaha zajedno s Irancima. Zato su se odlučili na opciju uvlačenja Izraela u dugi rat iscrpljivanja, dodavši: “Oni to već čine”.

Kada je o američkoj poziciji riječ, Ziv je rekao da im je ovo najvažnije pitanje, ali jasno je da Sjedinjene Američke Države ulaze u završnu fazu rata zbog približavanja izbora, pa će biti mnogo manje strpljive. Jednim okom one gledaju na Izrael, a drugo je okrenuto Washingtonu”.

“Imali su dovoljno prilika da zaustave napade ili ih smanje, ali shvataju da se Izrael nalazi u velikom blatu bez rješenja i da je eskalacija s njim na sjeveru uglavnom u njihovom interesu, baš kao i pobjeda koju su ostvarili na samom početku rata, koju produbljuju uništavajući naselja na sjeveru i u Galileji”, rekao je govoreći o Hezbollahu.

Izraelski general objašnjava svoju tačku gledišta: “Eskalacija sukoba je greška, osim ako Izrael ne želi da uđe u rat, a ja se veoma nadam da ne želi, jer se počinjanjem rata s Libanom povećava mogućnost ulaska i u rat s Iranom”.

Niko ne upravlja ratom

Tvrdeći da Izrael u ovaj rat ulazi u najgorem mogućem trenutku po njega nakon devet mjeseci rata u Gazi, on se pita: “Koja je svrha ulaska u još teži rat, čije će posljedice trpjeti svi Izraelci? Da li imamo dobar razlog za ulazak u ovakav rat”?

“Što se tiče sjevernog fronta, siguran sam da – sa svim problemima koje imamo – ne bismo trebali ulaziti u rat čiji cilj ne znamo ni definirati, osim ako ne želimo uvući Hezbollah i u Siriju”, zaključio je Ziv.

Kada je riječ o Hamasu, izraelski generalmajor opisao je situaciju Izraela s Hamasom kao “dio velike priče” i napao vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua:

“Niko ne upravlja ratom u Gazi, sve je nejasno… vlada ne zna (upravljati ratom)”, rekao je.

Nastavio je, kritizirajući: “Ne znam do kada, ali već nema besplatnih obroka, nećemo se moći nositi s imidžom okupatora u očima Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice. Uskoro će nas gledati i u Hagu, i u Vijeću sigurnosti, iako Amerikanci ulažu napore da sve to osujete, ali je Netanyahu sve te napore nekako uspio uništiti.

Odgovarajući na pitanje vezano za borbe u Pojasu Gaze, rekao je: “Ostanak u Rafahu je, u stvari, okupacija Pojasa i okupacija međunarodnog prijelaza i nisam siguran da smo sada u položaju koji nam omogućava da dobijemo odobrenje za zauzimanje prijelaza Rafah”.

Izvor: Al Jazeera