Hiljade boraca koje podržava Iran nude da se pridruže Hezbollahu

Ako trenutni sukob eskalira u sveobuhvatni rat, hiljade boraca iz proiranskih frakcija spremne su doći u Liban.

Neke od proiranskih frakcija već su pokrenule napade na Izrael i njegove saveznike nakon početka izraelskog rata u Gazi (Syrian Central Military Media, via AP)

Associated Press je citirao zvaničnike u Iranu i grupama koje podržava Teheran, koji su rekli da su hiljade boraca iz frakcija, koje podržava Iran na Bliskom Istoku, spremne doći u Liban kako bi se pridružile Hezbollahu u njegovoj borbi s Izraelom ako trenutni sukob eskalira u sveobuhvatni rat.

Izraelski zvaničnici zaprijetili su da će pokrenuti vojni napad na Liban ako se ne postigne dogovor o udaljavanju Hezbollaha s granice.

Generalni sekretar Hezbollaha Hasan Nasralah rekao je – u govoru u srijedu – da su vođe frakcija iz Irana, Iraka, Sirije, Jemena i drugih zemalja ranije ponudili da pošalju desetke hiljada boraca u pomoć Hezbollahu, ali je rekao da sama grupa već ima više od 100.000 boraca.

Iran kaže da će mu se pridružiti borci iz cijelog regiona ako izbije rat na libansko-izraelskoj granici, jer su hiljade takvih boraca već raspoređene u Siriji i lako se mogu infiltrirati preko porozne granice.

Neke od tih frakcija već su pokrenule napade na Izrael i njegove saveznike nakon početka izraelskog rata u Gazi 7. oktobra.

Zvaničnik frakcije koju podržava Iran u Iraku – ne otkrivajući svoj identitet – rekao je za Associated Press u Bagdadu: “Borit ćemo se rame uz rame s Hezbollahom ako izbije sveopći rat.”

Zvaničnik jedne libanske grupe koju podržava Iran – koji je, također, insistirao da ostane anoniman – rekao je da bi borci iz Iračkih narodnih mobilizacijskih snaga, afganistanskih Fatemiyoun brigada, pakistanskih Zainabiyoun brigada i grupe Husi u Jemenu mogli stići u Liban radi uzimanja učešća u ratu.

Rat na više frontova

Qasim Kassir, stručnjak za pitanja Hezbollaha, rekao je da se sadašnje borbe uglavnom oslanjaju na naprednu tehnologiju poput lansiranja projektila i da ne zahtijevaju veliki broj boraca, ali je istakao da, ako izbije ovakav rat i potraje dugo, Hezbollahu će, možda, biti potrebna podrška izvan Libana.

Izrael je, također, svjestan potencijalnog priliva stranih boraca, a Eran Ecion, bivši šef Odjela za planiranje politike u Izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, na panel-diskusiji koju je u četvrtak organizirao Institut za Bliski Istok sa sjedištem u Washingtonu rekao je da postoji velika vjerovatnoća rata na više frontova.

Dodao je da bi moglo doći do intervencije jemenskih Husa i onih iz Iraka, osim priliva velikog broja boraca iz Afganistana i Pakistana u Liban i u sirijska područja koja graniče s Izraelom, prenio je AP.

Zauzvrat, glasnogovornik Izraelske vojske Daniel Hagari u prošlosedmičnom saopćenju rekao je da je Hezbollah, otkako je počeo napade na Izrael 8. oktobra, lansirao više od 5.000 raketa, protivtenkovskih granata i dronova prema Izraelu.

“Sve veća agresivnost Hezbollaha dovodi nas na rub šire eskalacije, što bi moglo imati razorne posljedice po Liban i cijeli region”, dodao je Hagari.

Od 8. oktobra prošle godine palestinske i libanske vojne frakcije u Libanu – predvođene Hezbollahom – svakodnevno razmjenjuju bombardovanja s izraelskom vojskom, što je rezultiralo stotinama ubijenih i ranjenih, većinom na libanskoj strani.

Izvor: Agencije