Francuska krajnja desnica protiv Rusije, ali i protiv eskalacije u Ukrajini

Stranka Nacionalno okupljanje, koju protivnici optužuju da je previše blaga prema Rusiji, vrlo će vjerovato osvojiti najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima.

Jordan Bardella je rekao da će kao premijer izbjegavati bilo kakve poteze koji bi mogli dovesti Francusku u direktan vojni sukob s Rusijom (EPA-EFE/Teresa Suarez)

Čelnik francuske krajnje desnice Jordan Bardella nastojat će suprotstaviti se izazovima koje predstavlja Rusija za francuske interese ako postane premijerom idući mjesec, ali neće dopustiti slanje dalekometnih projektila i francuskih vojnika u Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Bardellina stranka Nacionalno okupljanje (RN), koju protivnici optužuju da je previše blaga prema Rusiji, vrlo će vjerovato osvojiti najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima koji se održavaju u dva kruga 30. juna i 7. jula i mogla bi sastaviti novu francusku vladu.

“Vidim Rusiju kao višedimenzionalnu prijetnju i za Francusku i Evropu”, rekao je Bardella na konferenciji za novinare u Parizu.

“Rusija danas dovodi u pitanje francuske interese. Čini to mjesecima, godinama u našoj historijskoj sferi utjecaja u Africi, na Crnom moru i u našim prekomorskim teritorijama”, rekao je.

“Jako ću paziti na bilo kakve pokušaje miješanja Rusije, ali i drugih država i sila u svijetu.”

Odbrana francuskih interesa u svijetu

Govoreći o ratu između Rusije i Ukrajine, Bardella je rekao da će kao premijer izbjegavati bilo kakve poteze koji bi mogli dovesti Francusku u direktan vojni sukob s Rusijom.

“Moja crvena linija je jako jasna, to je slanje vojnika na ukrajinsku teritoriju”, rekao je.

“Iako podržavam daljnju podršku Ukrajini logistikom i odbrambenom opremom, moja crvena linija ostaju dalekometni projektili ili bilo kakva vojna oprema koja bi mogla dovesti do eskalacije, pri čemu mislim na bilo šta što bi moglo direktno građati ruske gradove.”

Nacionalno okupljanje pod povećalom je kad je u pitanju Rusija jer je Marine Le Pen, njihova vjerovatna kandidatkinja za predsjedničke izbore, uzela zajam od ruske banke i u prošlosti govorila s divljenjem o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čiju je centrističku stranku krajnja desnica pobijedila na evropskim izborima prije dvije sedmice, već dugo optužuje Le Pen da se previše oslanja na Rusiju i da ne može braniti francuske interese.

Izvor: Agencije