EU tuži Apple za kršenje pravila o digitalnoj konkurenciji

Evropska komisija objavila da je, prema preliminarnim nalazima njene istrage, američka kompanija prekršila Zakon o digitalnim tržištima EU-a.

Evropska komisija tvrdi da pravila kompanije Apple za AppStore 'sprečavaju programere aplikacija da slobodno usmjeravaju potrošače ka alternativnim kanalima' (EPA)

Regulatorni organi Evropske unije optužili su kompaniju Apple da je prekršila nova pravila o digitalnoj konkurenciji, sprečavajući programere softvera u AppStoreu da usmjeravaju korisnike na druga mjesta.

Evropska komisija je objavila da je, prema preliminarnim nalazima njene istrage, američka kompanija prekršila Zakon o digitalnim tržištima EU-a, prenosi AP.

Pravilnik, poznat i kao DMA, sveobuhvatan je skup propisa koji imaju za cilj da spriječe tehnološke gigante da zarobe digitalna tržišta.

Apple uvjeren da radi u skladu sa zakonom

Komisija je navela da pravila kompanije Apple za AppStore „sprečavaju programere aplikacija da slobodno usmjeravaju potrošače ka alternativnim kanalima“.

Apple Inc. je naveo da je u proteklih nekoliko mjeseci „napravio brojne promjene kako bi se uskladio sa DMA, što je bio odgovor na povratne informacije od programera i Evropske komisije“.

„Uvjereni smo da je naš plan u skladu sa zakonom“, objavila je kompanija.

Izvor: Agencije