Borrell: EU zaobišla mađarsku blokadu i dogovorila pomoć Ukrajini

Josep Borrell kaže da će EU već sljedeće sedmice poslati 1,4 milijarde eura prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u oružju i municiji.

Borrell je rekao da je EU pronašao način kako zaobići mađarsku blokadu (Olivier Matthys/EPA)

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a usaglasili su se u ponedjeljak u Luksemburgu oko pravnog okvira za korištenje prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, zaobilazeći mađarsku blokadu, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell je rekao da je EU pronašao način kako zaobići mađarsku blokadu i da će već sljedeće sedmice poslati 1,4 milijarde eura prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u oružju i municiji, piše Hina.

“Pravno gledajući, budući da jedna država članica nije učestvovala u odluci o korištenju prihoda od zamrznute ruske imovine, ona nema pravo učestvovati u odlučivanju za koje svrhe će se ta sredstva koristiti. Sada ćemo ubrzati posao bez blokada”, rekao je Borrell.

Mađarska blokira 6,6 milijardi eura pomoći

Prema nekim izvorima, prihodi od zamrznute ruske imovine prosljeđivali bi se u neke države članice EU-a koje bi onda kupovale ono što je Ukrajini potrebno i isporučivale.

Što se tiče isplate sredstava iz Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), Mađarska i dalje blokira 6,6 milijardi eura pomoći Ukrajini, jer je tu potreban konsenzus svih država članica.

Međutim, time zapravo nije direktno oštećena Ukrajina nego države članice koje su isporučile Ukrajini oružje i municiju iz svojih zaliha, a za to trebaju biti isplaćene iz EPF-a, vanbudžetskog fonda koji je namijenjen za jačanje sposobnosti EU-a u sprječavanju sukoba, izgradnju i očuvanju mira i jačanju međunarodne sigurnosti i stabilnosti.

Izvor: Agencije