Nova vlada JAR-a prvi put okupila tamnopute i bijele političare, ali i otvorila stare rane

U Južnoafričkoj Republici će sada biti više bijelaca na visokim državnim pozicijama nego ikad od pada aparthejda.

Lider DA John Steenhuisen negirao je u televizijskom intervjuu da je njegova stranka posvećena samo interesima bijelaca, (Južnoafrički GCIS/AP)

Mnogi crni Južnoafrikanci osjećaju nelagodu zbog toga što se stranka koju predvode bijelci vraćaju na vlast, čak i u koaliciji, pošto još osjećaju posljedice aparthejda koji je okončan prije 30 godina i zbog kojeg je ta zemlja i dalje pogođena neriješenim pitanjima siromaštva i nejednakosti, piše AP, prenosi Beta.

Prošle sedmice je potpisan koalicioni sporazum predsjednika Južnoafričke Republike i vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Cyrila Ramaphosa i opozicione Demokratske alijanse (DA) da bi Ramaphosa bio izabran za drugi mandat.

ANC je vladao Južnoafričkom Republikom od pada aparthejda 1994. godine pod Nelsonom Mandelom, prvim crnim predsjednikom zemlje. Njena trodecenijska politička dominacija okončana je na izborima 29. maja, kada je prvi put izgubila većinu dovoljnu da samostalno formira vlast, primoravajući je da formira koaliciju.

DA, sa svojim korijenima u liberalnim bijelim strankama koje su se borile protiv aparthejda, osvojio je drugo mjesto po udjelu u ukupnom broju glasova.

Bijelci čine sedam posto stanovništva

Obje partije su promovisale svoju koaliciju kao novo jedinstvo koje je očajnički potrebno zemlji sa ogromnim društveno-ekonomskim problemima.

Tako će sada u Južnoafričkoj Republici biti više bijelaca na visokim državnim pozicijama nego ikad od pada aparthejda. Bijelci čine oko sedam posto od 62 miliona stanovnika te zemlje.

Lider DA John Steenhuisen negirao je u televizijskom intervjuu da je njegova stranka posvećena samo interesima bijelaca, rekavši da ne bi osvojila drugi najveći udio glasova u zemlji sa većinskim crnačkim stanovništvom da jeste. DA ima i crne i bijele zastupnike i pristalice, ali njen jedini crni lider napustio ju je 2019. godine, dovodeći u pitanje njenu posvećenost crnim Južnoafrikancima.

Politički analitičar Angelo Fick rekao je da je za mnoge Južnoafrikance DA “bijela stranka” i da je to sama izazvala tako što je “potpuno nezainteresovana da govori o zabrinutostima crnih Južnoafrikanaca o rasi”.

Zapaljivi govor Jacoba Zume

Zapaljivi govor je došao od MK Partije bivšeg predsjednika Jacoba Zume, nekadašnjeg lidera ANC koja je nazvala Ramaphosu “crnim kućnim slugom” zbog sklapanja sporazuma sa DA. Zumina stranka je nazvala bijelu predsjednicu DA Helen Zille Ramaphosinom “robovlasnicom”.

MK Partija i Borci za ekonomsku slobodu (EFF), treća i četvrta najveća stranka po snazi u parlamentu odbili su da se pridruže vladi nacionalnog jedinstva ANC i DA. Rekli su da je osnovni razlog to što je DA posvećena samo dobrobiti bijele manjine u Južnoafričkoj Republici.

“Ne pristajemo na ovaj brak iz računa da bi se konsolidovala moć bijelog monopola nad ekonomijom”, rekao je lider EFF Julius Malema.

Malema je ranije izazivao rasne tenzije zapaljivim izjavama, između ostalog da “mi ne pozivamo na klanje bijelaca, barem za sada” i da je južnoafričkom “bijelcu predugo bilo previše udobno”.

Frustracije glasača zbog nejednakosti

Malema predstavlja novu opoziciju ANC mnogih crnih Južnoafrikanaca frustriranih zbog sveprisutne nejednakosti zasnovane na rasi koja je očigledna i 30 godina od kraja aparthejda. Bijelci uglavnom žive u otmjenim četvrtima dok milioni crnaca žive u siromašnim naseljima na periferiji.

Ta frustracija je navela mnoge glasače da se okrenu od ANC, a mnogi smatraju da bi zabrinutost zbog udruživanja sa DA mogla dodatno oslabiti najveću stranku.

U inauguracionom govoru u srijedu, Ramaphosa je prepoznao “toksične” podjele decenijama pošto je Mandela pozivao na rasno pomirenje. “Naše društvo je duboko nejednako i visoko polarizovano”, izjavio je Ramaphosa.

Izvor: Agencije