WSJ: Američki protivnici pomažu Rusiji da obnovi svoju ratnu mašinu

Američki list navodi da su sigurnosni odnosi među protivnicima Sjedinjenih Američkih Država, koji se ubrzavaju i produbljuju, iznenadili američke obavještajne analitičare.

Predsjednik Putin u pratnji svog kineskog kolege Xi Jinpinga (Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS)

Američki list The Wall Street Journal piše, pozivajući se na američke odbrambene i obavještajne zvaničnike, da se ruska vojna saradnja s Iranom, Sjevernom Korejom i Kinom proširila na razmjenu osjetljivih tehnologija, što bi moglo ugroziti Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihove saveznike, čak i dugo nakon završetka rata u Ukrajini.

Američki list navodi da su sigurnosni odnosi među protivnicima Sjedinjenih Američkih Država, koji se ubrzavaju i produbljuju, iznenadili američke obavještajne analitičare. Navode kako su Rusija i druge zemlje ostavile po strani svoja povijesna trvenja i da su se odlučile kolektivno suprotstaviti onome što smatraju svjetskim poretkom kojim dominira Washington.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je u srijedu da je sa svojim sjevernokorejskim kolegom Kim Jong-unom postigao dogovor o pružanju uzajamne pomoći u slučaju da bilo koja od zemalja bude napadnuta, što američki list smatra pokazateljem jačanja vojnih odnosa između njih.

Nakon zapadnih sankcija

WSJ u svom izvještaju navodi da je Rusija proširila svoje kontakte sa Sjevernom Korejom, Iranom i Kinom nakon invazije na Ukrajinu jer su neuspjesi koje doživjela na ratištima u Ukrajini, kako je to list opisao, kao i zapadne sankcije, prisilili Rusiju da traži nove izvore oružja.

Prema izvještaju, ta se komunikacija pretvorila u zajedničke sporazume o proizvodnji odbrambenih tehnologija, prijenosu tehnologije i opskrbi radnom snagom. Zvaničnici smatraju da su to dogovori koji će dugoročno poboljšati sposobnosti Moskve, a možda i sposobnosti Teherana, Pjongjanga i Pekinga.

WSJ ističe da je Iran pomogao Rusiji u izgradnji tvornice za proizvodnju borbenih dronova u Republici Tatarstan u Ruskoj Federaciji. Američki zvaničnici vjeruju da tvornica sada radi i da je sposobna proizvesti na godišnjem nivou hiljade bespilotnih letjelica Shahed-136 dizajniranih u Iranu.

Ovi zvaničnici očekuju da će se proizvodnja tvornice proširiti i na druge vrste dronova.

Transfer znanja

List je citirao američkog vojnog zvaničnika, ne navodeći njegovo ime, da je ono što je počelo kao transakcijski odnos “sada postalo transfer znanja”. Upozorio je da bi Iran mogao pratiti kako se njegovi dronovi ponašaju u ratnim uvjetima, s obzirom na to da Rusija lansira desetine tih letjelica na Ukrajinu. Opasnost je u tome što bi Iran mogao izvući lekcije iz tog iskustva i iskoristiti ih na Bliskom Istoku.

Kina i Rusija, također, rade skupa na zajedničkoj proizvodnji nenaoružanih bespilotnih letjelica unutar Rusije, smatra visoki zvaničnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.

Američki i južnokorejski zvaničnici vjeruju da Rusija može Pjongjangu osigurati svemirsku tehnologiju i druge napredne sisteme u zamjenu za artiljerijsku municiju i balističke projektile kratkog dometa koje je, kako kažu, Sjeverna Koreja isporučila Rusiji za rat u Ukrajini, ističe američki list.

Sjeverna Koreja, također, šalje radnike u Rusiju kako bi pomogli u održavanju linija za proizvodnju oružja. Moskva, zauzvrat, opskrbljuje Pjongjang velikim količinama loživog ulja, kako navode pojedini američki zvaničnici.

Ne dostiže nivo vojnog saveza

Međutim, sadašnji i bivši američki zvaničnici vjeruju da proširene sigurnosne veze između Rusije, Sjeverne Koreje, Irana i Kine još nisu dosegle nivo zvaničnog vojnog saveza, poput Sjevernoatlantskog saveza (NATO) na Zapadu.

List navodi da je Sue Mi Terry, bivša službenica Američke centralne obavještajne agencije (CIA) i Bijele kuće, nedavno opisala odnose između Rusije, Sjeverne Koreje, pa čak i Kine, kao “brak iz interesa, koji se temelji na međusobnom približavanju ili usklađivanju interesa i ciljeva u ovom trenutku, a ne na strastvenoj ljubavnoj vezi”.

Međutim, WSJ ističe da se pojavljuju prvi znakovi formiranja nove osovine, s naznakama šire strateške i diplomatske saradnje. List dodaje, pozivajući se na zapadne zvaničnike i carinske podatke, da je Kina jedan od najvažnijih sudionika u naporima za jačanje trgovinskih odnosa sa zemljama kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije, uključujući Rusiju, Iran i Venecuelu, smatrajući da je to neki vid zaštite od finansijskih poteza Washingtona.

Američki zvaničnici navode, kako prenosi list, da je pomoć koju je pružila Kina pomogla ruskoj vojnoj proizvodnji da se oporavi brže nego što su to očekivale američke obavještajne službe. Također, poslala je ogromne pošiljke opreme dvostruke namjene, uključujući alatne strojeve i mikroelektroniku za rusku odbrambenu industriju, elektrooptičke senzore za tenkove i oklopna vozila te turbo motore za krstareće projektile.

Također, pomaže Rusiji da poboljša svoje satelitske i druge svemirske sposobnosti za upotrebu u Ukrajini, prema riječima zvaničnika.

Izvor: Agencije