Normalizovano snabdijevanje strujom u regiji

Gotovo cijela Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i veliki dio Dalmacije bili su bez napajanja električnom energijom.

Opskrba električnom energijom normalizovana je u zemljama regije nakon kvara na međunarodnom elektroprijenosnom sistemu.

Crnogorski ministar energetike i rudarstva rekao je da se kvar dogodio kao posljedica velikog opterećenja, naglog porasta potrošnje struje i visokih temperatura.

Gotovo cijela Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i veliki dio Dalmacije bili su bez napajanja električnom energijom.

Elektroenergetski sistem u Srbiji stabilan

Elektroenergetski sistem u Srbiji je stabilan, dalekovodi su u pogonu i problema nema, saopćila je Elektromreža Srbije (EMS).

Problemi u regiji ne utječu na elektroenergetski sistem u Srbiji koji radi bez poteškoća, tvrde u EMS-u.

Uzrok problema još nije u potpunosti utvrđen, a u EMS-u naglašavaju da će to biti “predmet analiza”, prenosi Hina.

Struja se vraća i u Hrvatsku

Hrvatski ministar gospodarstva Ante Šušnjar rekao je da se ne zna uzrok nestanka struje. Hrvatski operator prijenosnog sistema provodi analizu sa susjednim zemljama.

“Utvrđuju se detalji i uzroci. Mi nismo utvrdili da se radi o kvaru kod nas, a s obzirom na to da se radi o zakonu spojenih posuda i dio naše mreže je bez napona”, rekao je Šušnjar.

Istakao je da trenutno veći dio gradova ima električnu energiju.

“Postoje posebne procedure za vraćanje pod napon. Sve dežurne ekipe su na terenu. Mislim da će svi građani dobiti električnu energiju”, istakao je.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je ranije izvijestila da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske, to jest Dalmaciji, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, a direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava u HOPS-u Danko Blažević je izjavio da se za istragu ovakvih incidenata na evropskom nivou osnivaju tzv. ekspert-paneli, a predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci.

“Istrage su kompleksne. Zaista bi bilo neodgovorno iznositi bilo šta”, rekao je Blažević.

Stabilizirana opskrba strujom u BiH

U većem dijelu Bosne i Hercegovine je, također, ponovno uspostavljena normalna opskrba električnom energijom, angažiranjem dodatnih proizvodnih kapaciteta i stabiliziranjem elektroenergetskog sistema koji je bio pod opterećenjem u više država u regiji.

Kako su saopćili iz Nadzornog operatera sistema (NOS) koji nadzire prijenos električne energije na velikim naponima, iza 15 sati su aktivirali sva transformatorska postrojenja na naponu od 400 kilovati i 220 kilovati, prenosi Hina.

Elektroprivredne kompanije iz BiH sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci su za vrijeme raspada sistema aktivirale svoje proizvodne kapacitete kako bi pomogle stabiliziranju elektroenergetskog sistema u toj zemlji i u regiji.

“Vrši se postepeno aktiviranje proizvodnje električne energije”, naveli su iz NOS-a.

Dodali su kako je već u četvrtak prijetio raspad elektroenergetskog sistema u BiH kada je došlo do problema u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Zbog višesatnog nestanka električne energije nisu zabilježeni veći problemi u Bosni i Hercegovini.

Sve bolnice funkcionirale su normalno, a ni druga ključna infrastruktura nije zakazala za vrijeme nestanka struje, kakav nije zabilježen u cijeloj zemlji ni u vrijeme rata.

Svi gradovi u Crnoj Gori dobili struju

Svi gradovi u Crnoj Gori dobili su napajanje električnom energijom, saopšćio je direktor nacionalnog dispečerskog centra Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ranko Redžić.

Dodao je da još nije poznato šta je uzrokovalo problem u elektrosnabdijevanju, ne samo u zoj zemlji, već i u regionu.

“Još nemamo informaciju šta je uzrok ovog događaja. Problem je regionalni i međunarodni, i ispitivat će ga evropsko udruženje operatora kojim rukovodi Evropska komisija. Oni će sigurno formirati tijelo koje će do detalja ispitati uzroke”, kazao je Redžić na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTCG.

Saobraćajni kolaps 

U gradovima regije je zbog nestanka struje došlo do saobraćajnog kolapsa.

Saobraćajni kolaps u Splitu usljed nestanka struje (Ivo Cagalj / Pixsell)

Bez električne energije je ostao i dio Albanije.

Nezvanične procjene govore da je krenulo iz Crne Gore preko BiH. Crnogorske vlasti kažu da će izvor problema trebati tek utvrditi.  

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) kažu da s kolegama iz regije rade na uspostavljanju napajanja i utvrđivanju uzroka problema.

Izvor: Al Jazeera