Rusija želi razgovarati sa SAD-om, ali Ukrajina mora biti jedna od tema

SAD odbacuje ruske tvrdnje da je naoružavanjem Ukrajine postao direktan učesnik rata čija je svrha nanijeti ‘strateški poraz’ Moskvi.

Peskov: Dijalog je potreban zato što se problemi gomilaju (EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Rusija vidi hitnu potrebu za sigurnosnim razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali oni moraju biti “sveobuhvatni” i uključivati pitanje Ukrajine, objavio je Kremlj u petak, prenosi Hina.

“Nemoguće je izvaditi bilo kakve pojedine dijelove iz općeg kompleksa nagomilanih problema te to nećemo činiti”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje je li Moskva spremna razgovarati s Washingtonom o nuklearnim rizicima, prenosi Reuters.

“Mi smo otvoreni za dijalog, ali za širok, sveobuhvatan dijalog koji pokriva sve dimenzije, uključujući trenutnu dimenziju vezanu za sukob zbog Ukrajine, vezan za direktno učešće SAD-a u ovom sukobu”, kazao je Peskov novinarima.

SAD odbacuje ruske tvrdnje da je naoružavanjem Ukrajine postao direktan učesnik rata čija je svrha nanijeti “strateški poraz” Moskvi. Washington kaže da su bilo kakvi pregovori o ratu u nadležnosti Ukrajine.

Ruska pozicija nepromijenjena

Ruska pozicija, kao što ju je predstavio Peskov, nije ništa novo, podsjeća Reuters. Međutim, novinarima je rekao da spisak tema o kojima Rusija i SAD moraju razgovarati raste.

“Sve u svemu, ovaj dijalog je veoma potreban. Potreban je zato što se problemi gomilaju, a ima mnogo poteškoća vezanih uz globalnu sigurnosnu arhitekturu”, kazao je Peskov.

Iz perspektive Washingtona, ruski predsjednik Vladimir Putin, koji već treću godinu vodi rat u Ukrajini, odgovoran je za umnožavanje sigurnosnih problema.

Ove sedmice je posjetio Sjevernu Koreju, jedinu zemlju koja je u 21. stoljeću testirala nuklearno oružje, te s njenim vođom Kim Jong-unom potpisao pakt o uzajamnoj odbrani i rekao da će, možda, Pjongjangu poslati rusko oružje kao odgovor na naoružavanje Ukrajine, koje provodi zapad.

Putin je, također, u utorak ponovio da razmatra reviziju ruske doktrine o korištenju nuklearnog oružja. Posljednji sporazum o kontroli oružja, koji ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Rusija i SAD mogu rasporediti, istječe 2026.

Izvor: Agencije