Pokrenut disciplinski postupak protiv hrvatskog i albanskog saveza

Fudbalski savez Srbije je zatražio da UEFA kazni Hrvatski nogometni savez i Nogometni savez Albanije zbog povika ‘Ubij Srbina’, koji su se čuli tokom meča dvije reprezentacije.

UEFA je, također, pokrenula istragu protiv reprezentativca Albanije Mirlinda Dakua koji se nedolično ponašao poslije utakmice s Hrvatskom (Stuart Franklin / UEFA via Getty Images)

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske i Albanije zbog događanja s nogometne utakmice između tih reprezentacija u Hamburgu.

Prema agenciji Tanjug, Fudbalski savez Srbije (FSS) je zatražio da UEFA izrekne najstrože moguće kazne za Hrvatski nogometni savez (HNS) i Nogometni savez Albanije (FSHF) zbog povika „Ubij Srbina“, koji su se čuli tokom meča.

„U skladu s člankom 31(4) Disciplinskih pravila UEFA-e, imenovan je inspektor za etiku i disciplinu radi provođenja istrage o mogućem rasističkom i/ili diskriminatornom ponašanju navijača koje se navodno dogodilo tokom utakmice grupne faze UEFA Evropskog prvenstva 2024. između predstavničkih timova Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Nogometnog saveza Albanije (FSHF), odigrane 19. juna u Hamburgu“, objavila je UEFA.

UEFA je, također, pokrenula istragu protiv reprezentativca Albanije Mirlinda Dakua koji se nedolično ponašao poslije utakmice s Hrvatskom. On je, prema navodima Tanjuga, zajedno s navijačima Albanije vrijeđao Srbe i Makedonce.

Kosovski savez prijavio Srbiju

U međuvremenu je, kako piše Klix, i Nogometni savez Kosova prijavio Srbiju zbog, kako navode, nacionalističkog i rasističkog ponašanja navijača na utakmici protiv Slovenije.

Najoštrije su osudili „nacionalističke poruke i postavljanje zastave s mapom Kosova i natpisom ‘Nema predaje'“.

„Ponavljanje ovakvog ponašanja na stadionima, čak i nakon prethodnih kazni UEFA-e, neprihvatljivo je. Pozivamo organe UEFA-e da budu rigorozniji protiv ponavljanja ovakvih neprijateljskih poruka prema našoj zemlji, kao ravnopravnoj članici sa svim ostalim zemljama u evropskoj nogometnoj porodici“, poručio je Kosovski savez.

Kosovari su prijavili srpski savez i nakon utakmice s Engleskom.

UEFA je ranije kaznila Hrvatski nogometni savez (HNS) s 87.875 eura zbog ponašanja dijela hrvatskih navijača na utakmici prvog kola grupe B na Euru, između Španije i Hrvatske koja je odigrana u Berlinu 15. juna.

Kažnjen je i Fudbalski savez Srbije, sa 14.500 eura, zbog ubacivanja predmeta na teren i prenošenja provokativnih poruka neprimjerenih za sportski događaj na utakmici protiv Engleske. Isto tako, izrečena je i kazna Nogometnom savezu Albanije. Zbog ponašanja navijača na meču s Italijom izrečena im je kazna u iznosu 37.375 eura.

Izvor: Agencije