Najmanje pet mrtvih u požarima na jugoistoku Turske

Požar, koji se na poljoprivrednom zemljištu vjetrovima proširio na obližnja sela, jedan je od nekoliko koji su ove sedmice pogodili Tursku.

Visoke ljetne temperature i jaki vjetrovi uzrokuju požare u Turskoj (Sercan Ozkurnazli/Dia images/Getty Images)

Najmanje pet osoba je poginulo, a deseci su povrijeđeni u šumskim požarima koji su zahvatili nekoliko sela na jugoistoku Turske, saopćile su vlasti.

Ministar zdravstva Fahrettin Koca izvijestio je o smrtnim slučajevima u noćnom požaru između gradova Diyarbakir i Mardin u petak. Povrijeđene su 44 osobe, od kojih je deset u teškom stanju, rekao je na mreži X.

Do požara je došlo paljenjem strništa usjeva. Nošena vjetrovima, vatra se brzo kretala kroz sela Koksalan, Yazcicegi i Bagacik.

Slike objavljene na društvenim mrežama pokazuju ogroman požar koji obasjava noćno nebo s velikim oblacima dima koji kuljaju u zrak.

Na teren su poslana četiri tima za hitne situacije i 35 vozila hitne pomoći. Do petka su vatrogasci uspjeli staviti požar pod kontrolu, rekao je guverner Diyarbakira Ali Ihsan Su.

(Sercan Ozkurnazli/Dia images/Getty Images)

Širenje požara usljed jakih vjetrova i visokih temperatura

Ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya rekao je da je požar izbio kasno u četvrtak u području 30 kilometara južno od Diyabakira i brzo se proširio zbog jakog vjetra, zahvativši pet sela.

U međuvremenu, širom zemlje na sjeverozapadu Turske vatrogasci su se borili da obuzdaju šumski požar u blizini grada Ayvacika u pokrajini Canakkale, javlja državna agencija Anadolija.

Niko nije povrijeđen, ali su vlasti iz predostrožnosti evakuisale malo selo Camkoy, izvijestila je agencija.

Bio je to jedan od nekoliko šumskih požara koji su izbili u provinciji Canakkale prošle sedmice usred jakih vjetrova i vrućih ljetnih temperatura.

Izvor: Al Jazeera i agencije