Konstituisana Skupština Beograda, dio opozicije napustio sjednicu

Skupština Beograda bira gradonačelnika prijestolnice. Glasanje je najavljeno za iduću sedmicu, a očekuje se da će kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Šapić ponovno biti izabran.

Lista vladajuće koalicije 'Aleksandar Vučić - Beograd sutra' koju uz SNS čini još 14 stranaka i političkih organizacija ima 64 mandata (Sava Radovanović/Tanjug)

Skupština Beograda konstituisana je u petak verifikovanjem mandata vijećnicima i izborom predsjednika gradskog parlamenta, a dio opozicije napustio je sjednicu, ne želeći na njoj dalje učestvovati, piše Hina.

Lista vladajuće koalicije “Aleksandar Vučić – Beograd sutra”, koju uz SNS čini još 14 stranaka i političkih organizacija ima 64 mandata, listu dijela opozicije “Biramo Beograd” zastupat će 14 vijećnika, a pokret “Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-promijeni” 21.

Listi kontroverznog ljekara Branimira Nestorovića “Mi snaga naroda“ pripalo je deset mandata, a Ruskoj stranci, koja se smatra satelitom SNS-a, jedan mandat.

Vijećnici opozicijske liste “Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-promijeni” izašli su iz dvorane odmah nakon proglašenja mandata, a kandidat opozicijske liste „Biramo Beograd“ za gradonačelnika Dobrica Veselinović podnio je ostavku na svoj vijećnički mandat.

Vijećnici su potom većinom glasova za predsjednika Beogradske skupštine izabrali Nikolu Nikodijevića iz Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića.

Nikodijević, koji je bio i jedini kandidat, današnjim izborom počinje svoj četvrti mandat na čelu gradskog parlamenta.

Očekuje se ponovno imenovanje Šapića

Skupština Beograda bira gradonačelnika prijestolnice. Glasanje je najavljeno za iduću sedmicu, a očekuje se da će kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Šapić, nekadašnji vaterpolski reprezentativac, biti ponovno izabran na tu dužnost.

Lokalni izbori u Beogradu i još 66 gradova, opština i gradskih opština održani su 2. juna, uz bojkot dijela opozicije okupljene oko koalicije Srbija protiv nasilja koja je odbila učestvovati, insistirajući da vladajući nisu primijenili preporuke međunarodnih posmatrača nakon parlamentarnh izbora u decembru prošle godine, za koje opozicija tvrdi da su pokradeni.

Mila Popović iz opozicijske stranke Stranke slobode i pravde (SSP), koja je uz još nekoliko manjih stranaka, pokreta i udruga građana bojkotovala izbore 2. juna, poručila je na konferenciji za medije, uoči današnje konstitutivne sjednice, da će to bi “finale izborne krađe i prevare“.

Boško Šindić iz stranke Srbija-Centar (SRCE) ocijenio je da slijedi „vruća politička jesen“ jer „vladajući režim čekaju krupne odluke“.

Opozicija tvrdi da je za Vučićev SNS i njegove koalicijske partnere, među kojima su u prijestolnici bili i radikali (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja, “u Beogradu glasalo ukupno oko 300.000 ljudi, što znači da 70 posto građana Beograda ne prihvata i ne podržava njihove sulude ideje i koruptivne projekte“.

Izvor: Agencije