Južna Koreja ispalila hice upozorenja na sjevernokorejske vojnike

Incident je treći ovog mjeseca i dogodio se dok je ruski predsjednik Vladimir Putin bio u posjeti Pjongjangu.

Sjevernokorejski vojnici rade na lokaciji u blizini granice (Južnokorejsko ministarstvo nacionalne odbrane putem AFP-a)

Vojska Južne Koreje rekla je da je ispalila hice upozorenja nakon što je nekoliko sjevernokorejskih vojnika nakratko prešlo granicu, što je treći takav incident ovog mjeseca.

Načelnik zajedničkog štaba (JCS) rekao je da se incident dogodio u četvrtak kada su sjevernokorejski vojnici prešli vojnu demarkacijsku liniju koja prolazi kroz sredinu demilitarizirane zone (DMZ).

“Nakon emitiranja upozorenja naše vojske i pucnjeva upozorenja, sjevernokorejski vojnici povukli su se nazad prema sjeveru”, saopćio je JCS.

Slični incidenti dogodili su se u utorak i 9. juna. U oba navrata, za koje je Seul rekao da su se činili slučajnima, Sjevernokorejci su se brzo povukli nakon što su ispaljeni hici upozorenja.

Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja rasporedila je više vojnika i opreme na granici otkako je napustila vojni sporazum iz 2018. kada je Južna Koreja suspendirala dijelove sporazuma kao odgovor na Pjongjanovo uspješno lansiranje svog prvog vojnog špijunskog satelita.

Prema Seulu, oni su širili taktičke ceste i postavljali više nagaznih mina, što je dovelo do “žrtava” kao rezultat slučajnih eksplozija.

Zabrinjavajuće aktivnosti

Incident se dogodio dok je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Pjongjang prvi put u posljednje 24 godine i kada su dvije zemlje potpisale pakt o međusobnoj odbrani koji je izazvao uzbunu u Seulu, Tokiju i Washingtonu.

U petak su južnokorejski ministar vanjskih poslova Cho Tae-yul i američki državni sekretar Antony Blinken osudili sporazum kao ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti regije.

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje pozvalo je ruskog ambasadora Georgija Zinovjeva da uloži službeni protest zbog pakta, u kojem se navodi da će, ako bilo koja od dvije strane bude napadnuta ili stavljena u ratno stanje, druga strana pružiti vojnu i drugu pomoć “svim raspoloživim sredstvima” i “bez odgode”.

Zinovjev je rekao da su prijetnje Rusiji i ucjene zbog njenih sve čvršćih veza sa Sjevernom Korejom neprihvatljive.

Izvor: Al Jazeera i agencije