EU: Ukrajina i Moldavija otvaraju pregovore

Mađarska je sve dosad kočila usvajanje pregovaračkog okvira za Ukrajinu, tvrdeći da ta zemlja nije ispunila tražene uslove.

U EU-u ističu da za proširenje trebaju biti spremne obje strane - zemlja kandidat i Unija (REUTERS/Johanna Geron)

Države članice Evropske unije usvojile su pregovaračke okvire za Ukrajinu i Moldaviju, čime su se stekli uslovi za početak pristupnih pregovora, objavilo je u petak Belgijsko predsjedništvo.

“Vijeće EU-a usvojlo je pregovarački okvir za pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. To otvara put za početak pregovora u utorak 25. juna u Luxembourgu”, objavilo je Belgijsko predsjedništvo, prenosi Hina.

Nekoliko mjeseci nakon ruskog napada na Ukrajinu, u junu 2022, EU je dodijelo status kandidata za članstvo Ukrajini i Moldaviji.

U decembru prošle godine šefovi država ili vlada članica EU-a donijeli su odluku o otvaranju pregovora s dvije bivše sovjetske republike.

Dug proces koji može trajati godinama

Nakon toga, trebalo je usvojiti pregovaračke okvire da bi se pregovori zaista i otvorili.

Mađarska je sve dosad kočila usvajanje pregovaračkog okvira za Ukrajinu, tvrdeći da ta zemlja nije ispunila tražene uslove, naročito u pogledu mađarske manjine u Ukrajini.

Otvaranje pristupnih pregovora dug je proces koji može trajati godinama. Za svaki korak u tom procesu potreban je konsenzus svih država članica.

U EU-u ističu da za proširenje trebaju biti spremne obje strane – zemlja kandidat i Unija.

 

 

Izvor: Agencije