Bijela kuća razočarana kritikama izraelskog premijera Netanyahua

Odgovor Bijele kuće stigao je nakon sastanka između savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i dva glavna Netanyahuova pomoćnika.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je SAD izrazio nezadovoljstvo Izraelu (EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Bijela kuća izrazila je duboko razočaranje zbog kritika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua upućenih SAD-u, usljed napetosti između dva saveznika zbog izraelskog rata u Gazi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Odgovor Bijele kuće stigao je nakon sastanka između savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i dva glavna Netanyahuova pomoćnika, na kojem se razgovaralo o sukobu u Gazi.

Netanyahu je u utorak objavio video na engleskom jeziku, u kojem je prepričao razgovor s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom koji mu je, navodi izraelski premijer, dao riječ da administracija predsjednika Bidena radi na uklanjanju restrikcija na isporuci oružja Izraelu. Ipak, najviše rangirani američki diplomat odbio je to potvrditi.

Nastavljajući iznositi sadržaj njegova razgovora s Blinkenom, Netanyahu je dodao da je uskraćivanje pošiljki oružja i municije Izraelu u posljednjih nekoliko mjeseci nazvao ‘nepojmljivim’.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby osvrnuo se na te komentare na brifingu s novinarima, rekavši da je SAD izrazio nezadovoljstvo Izraelu.

“Mislim da smo našim izraelskim kolegama vrlo jasno i nedvosmisleno prenijeli naše duboko razočaranje izjavama iznesenima u tom videu, kao i našu zabrinutost zbog tačnosti datih izjava”, rekao je Kirby.

“Navodi prema kojima smo prestali pomagati Izraelu u njihovim odbrambenim potrebama su potpuno netačni”, kazao je.

SAD najveći snabdjevač Izraela oružjem

Državni sekretar Blinken rekao je da nije bilo smetnji u isporukama oružja Izraelu, koji je i izvan Gaze suočen sa sigurnosnim izazovima kao što su Hezbollah i Iran. Ipak, odbio je komentirati razgovor s izraelskim premijerom prije tri dana.

“Postoji samo jedna isporuka municije velike nosivosti, koju smo zadržali na pregledu. To nije usko grlo”, poručio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Matthew Miller.

Ta je isporuka zaustavljena u maju zbog, ističe Miller, zabrinutosti zbog mogućih posljedica u gusto naseljenim područjima, što ne znači da je Izraelu uskraćen dolazak ostalog naoružanja vrijednog milijarde dolara.

Međutim, izraelski postupci dospjeli su pod povećalo nakon što je broj poginulih Palestinaca u ratu premašio 37 hiljada, prema podacima zdravstvenih radnika u Gazi.

Rat Izraela i Hamasa počeo je u oktobru prošle godine kada su Hamasovi pripadnici ušli u Izrael, ubili 1.200 ljudi i zarobili 250.

Američki predsjednik Joe Biden u aprilu je upozorio da će SAD prekinuti snabdijevati Izrael oružjem ukoliko izvrši potpunu invaziju na grad Rafah na jugu Gaze, posljednje utočište raseljenih Palestinaca.

Izvor: Agencije