Barcelona planira zatvoriti sve apartmane za turiste do 2028.

Bum kratkoročnog najma u Barceloni, najposjećenijem gradu u Španiji, doveo je do toga da si neki građani ne mogu priuštiti najam stana.

Lokalne vlasti uvele su u posljednjih deset godina restrikcije za kratkoročni najam na Kanarima, u Lisabonu i Berlinu (Bruna Casas / Reuters)

Barcelona je objavila da će do 2028. zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima, čime želi obuzdati rast troškova stanovanja i omogućiti građanima da mogu živjeti u svom gradu.

Ljevičarski gradonačelnik grada Jaume Collboni rekao je da će Barcelona do novembra 2028. ukinuti dozvole za 10.101 apartmana koji trenutno imaju odobrenje za kratkoročni najam, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Suzbijamo ono što smatramo najvećim problemom Barcelone”, rekao je Collboni.

Bum kratkoročnog najma u Barceloni, najposjećenijem gradu u Španiji, doveo je do toga da neki građani ne mogu priuštiti najam stana nakon što su stanarine u zadnjih deset godina porasle 68 posto, a cijene nekretnina 38 posto, rekao je. Pristup stanovanju postao je pokretač nejednakosti, osobito za mlade, dodao je.

Lokalne vlasti uvele su u posljednjih deset godina restrikcije za kratkoročni najam na Kanarima, u Lisabonu i Berlinu.

Isabel Rodriguez, španska socijalistička ministrica stanovanja, rekla je da podržava odluku.

“Riječ je o tome da se poduzme sve što je potrebno kako bi se zagarantovao pristup pristupačnom stanovanju”, objavila je na X-u.

Najavljene stroge inspekcije

Airbnb, platforma za najam apartmana, nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

“Collboni čini pogrešku koja će dovesti do siromaštva i nezaposlenosti”, saopćilo je udruženje iznajmljivača turističkih apartmana u Barceloni APARTUR, dodajući da će zabrana dovesti do porasta ilegalnog iznajmljivanja apartmana.

Odluka će koristiti hotelima. Otvaranje novih hotela u najpopularnijim dijelovima grada zabranila je krajnje lijeva stranka koja je vladala Barcelonom od 2015. do 2023, ali Collboni je dao naslutiti da bi mogao ublažiti restrikcije.

Hotelsko udruženje Barcelone nije željelo komentirati vijest.

“Tih 10.000 apartmana koristit će građani ili će završiti na tržištu za najam ili prodaju”, rekao je gradonačelnik.

Mjesne vlasti najavile su stroge inspekcije kada zabrana stupi na snagu.

U Barceloni posljednjih godina nije dopušteno registriranje novih turističkih apartmana. Mjesna vlada naredila je od 2016. zatvaranje 9.700 ilegalnih turističkih apartmana i gotovo 3.500 apartmana ponovno koriste građani za stanovanje.

Izvor: Agencije