Amazon ulaže deset milijardi eura u Njemačkoj

Amazon će uložiti 8,8 milijardi eura u širenje podružnice za računarstvo u oblaku Amazon Web Services (AWS) u regiji oko Frankfurta do 2026.

Američki tehnološki div Amazon objavio je da planira uložiti dodatnih 10 milijardi eura u Njemačku (Dado Ruvić / Reuters - Illustration)

Američki tehnološki div Amazon objavio je da planira uložiti dodatnih deset milijardi eura u Njemačku, istaknuvši širenje usluga u oblaku, povrh planova u Italiji i Španiji, javlja Hina.

Amazon će uložiti 8,8 milijardi eura u širenje podružnice za računarstvo u oblaku Amazon Web Services (AWS) u regiji oko Frankfurta do 2026. godine, objavili su.

Novac će biti usmjeren u financiranje građevinskih radova, poslovanje podatkovnog centra i u opremu i softver.

Manji iznos bit će rezerviran za proširenje Amazonovog logističkog poslovanja, robotiku i za dvije nove velike poslovne zgrade.

Amazon već gradi poslovnu zgradu u Berlinu, a najavio je i veliki uredski kompleks u Muenchenu.

Velika ulaganja u Njemačkoj

Broj stalno zaposlenih u njemačkoj podružnici trebao bi do kraja godine porasti na 40.000, s gotovo 36.000 prošle godine.

Amazon trenutno zapošljava više od 1,5 miliona ljudi, većinom u SAD-u.

U maju su najavili uspostavu novog oblaka za Evropu “AWS European Sovereign Cloud” i ulaganje od 7,8 milijardi eura. Ukupni iznos planiranih ulaganja u Njemačkoj procijenili su tada na 17,8 milijardi eura.

U međuvremenu, pripremaju i milijarde eura za proširenje poslovanja s podatkovnim centrima u Italiji, prema navodima izvora, a najavili su i 15,7 milijardi eura za gradnju podatkovnih centara u Španiji.

AWS-ovo ulaganje u Italiju brojalo bi se u milijardama eura, no možda neće dosegnuti španske razmjere, rekao je jedan od izvora krajem maja.

Izvor: Agencije