Vreli toplotni val u Indiji odnio najmanje 52 života

Zabilježeno je više od 40.000 slučajeva toplotnog udara ovog ljeta i najmanje 110 potvrđenih smrtnih slučajeva od 1. marta do 18. juna.

Delhi je u srijedu imao najtopliju noć u posljednjih više od 50 godina, s minimalnom temperaturom od 35,2 stepena (REUTERS/Priyanshu Singh)

Najmanje 52 osobe preminule su u Delhiju, usljed snažnog vala vrućine, piše je Times of India.

Prema indijskom listu, najmanje 52 tijela donesena su u bolnice u protekla dva dana, a u pitanju su mahom siromašni ljudi koji su živjeli i radili na otvorenom.

Indija je zabilježila više od 40.000 slučajeva toplotnog udara ovog ljeta i najmanje 110 potvrđenih smrtnih slučajeva od 1. marta do 18. juna, kada su sjeverozapadna i istočna Indija zabilježile dvostruko više dana toplotnog vala uobičajenog za tu sezonu, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo zdravlja naredilo je federalnim i državnim institucijama da osiguraju adekvatnu njegu pacijentima, dok su bolnice dobile naređenje da oslobode više kreveta.

Meteorološka služba je predvidjela temperature iznad prosjeka i za ovaj mjesec, a podaci iz vremenske službe pokazuju da je Delhi u srijedu imao najtopliju noć u posljednjih više od 50 godina, s minimalnom temperaturom od 35,2 stepena.

 

Izvor: Agencije