Vijeće za implementaciju mira: Entiteti u BiH nisu države i nemaju suverenitet

Suverenitet pripada Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, saopćio je PIC u četvrtak, nakon sastanka u Sarajevu. 

Članovi PIC-a u četvrtak nakon sastanka u Sarajevu (OHR)

Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) osudilo je ono što su opisali kao flagrantne napade “vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Opći okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak BiH, te njen suverenitet i teritorijalni integritet”, nakon što je čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ranije najavio prijedlog o “razdruživanju” dva entiteta; Republike Srpske i Federacije BiH, izazivajući strah od obnavljanja sukoba.

“Suverenitet pripada Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, čiji je teritorijalni integritet zagarantiran Općim okvirnim sporazumom za mir”, saopćio je PIC u četvrtak, nakon sastanka u Sarajevu.

Sjednica Vijeća za implementaciju mira u BiH upriličena je u trenutku kada su sve intenzivniji zahtjevi za smanjenje ovlasti Ureda visokog predstavika (OHR).

 

“Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet. Stoga, Upravni odbor  PIC-a poziva vladajuću koaliciju u RS-u da obustavi sve aktivnosti koje podrivaju državu, njene organe vlasti i njen multietnički karakter” saopćio je PIC podsjećajući da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za osiguranje poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji je 1995. godine zaustavio četverogodišnji rat u zemlji.

Izvor: Agencije