Upotreba fosilnih goriva i emisija stakleničkih plinova ruše rekorde

Udio obnovljivih izvora energije u globalnoj potrošnji energije dostiže gotovo 15 posto, što je rekord svih vremena.

Globalne emisije stakleničkih plinova rastu uprkos sve većem prihvatanju obnovljivih izvora energije [Brandon Bell / Getty Images via AFP]

Globalna potrošnja fosilnih goriva i emisije stakleničkih plinova prošle godine dosegle su rekordne nivoe, iako su obnovljivi izvori energije proizveli više energije nego ikad prije.

Potrošnja fosilnih goriva porasla je 1,5 posto u poređenju sa 2022, dok su emisije porasle 2,1 posto, stoji u izvještaju Statistical Review of World Energy.

U isto vrijeme, udio obnovljivih izvora energije u potrošnji energije dostigao je 14,6 posto, što je 0,4 posto više nego prethodne godine.

Nick Wayth, izvršni direktor Instituta za energetiku, rekao je da, dok potražnja za fosilnim gorivima dostiže vrhunac u naprednim ekonomijama, privredni razvoj i poboljšanja kvaliteta života u ekonomijama u nastajanju i dalje potiču rast fosilnih goriva.

Raste potrošnja energije na globalnom jugu

“Napredak prelaza je spor, ali šira slika prikriva različite energetske priče koje se odvijaju na različitim geografskim područjima”, rekao je Wayth u predgovoru izvještaja.

Na globalni jug otpadalo je 56 posto ukupne potrošnje energije, a njena upotreba rasla je dvostruko brže od svjetskog prosjeka, navodi se u izvještaju.

Kina je bila daleko najveći potrošač uglja – s udjelom od 56 posto u ukupnoj svjetskoj potrošnji – dok je potrošnja Indije premašila potrošnju Evrope i Sjeverne Amerike zajedno prvi put u historiji, navodi se u izvještaju.

Pad potrošnje uglja u Evropi i Sjevernoj Americi

Nasuprot tome, potrošnja uglja u Evropi i Sjevernoj Americi pala je na najniži nivo od 1965. godine, navodi se.

U SAD-u, potrošnja uglja pala je za 17 posto i prepolovila se tokom posljednje decenije.

Kina i Indija su, također, zabilježile veliki porast u korištenju prirodnog plina, s porastom potrošnje od sedam posto, prema izvještaju.

Potražnja u Evropi pala je za sedam posto, čime je globalna potrošnja ostala relativno nepromijenjena.

Kina je, također, potakla usvajanje obnovljivih izvora energije, čineći 63 posto novih globalnih kapaciteta vjetra i sunca.

Energy Institute, koji predstavlja globalni energetski sektor, objavljuje godišnji izvještaj u saradnji s konsultantskim kućama KPMG i Kearney od 2023. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije