Stanovnicima Srbije i Crne Gore savjetovano da ne izlaze zbog toplotnog vala

Zdravstvene vlasti i meteorolozi proglasili su ‘crveni’ meteoalarm i savjetovali ljudima da ne izlaze.

Građani Beograda spas od vrućina pronašli su na Adi Ciganliji (EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC)

Građani koji se suočavaju s visokim temperaturama u četvrtak su potražili spas na beogradskom jezeru Adi Ciganliji, pored fontana i u kafićima, a Srbijanska vlada naredila je poslodavcima da zaštite radnike na otvorenom od toplinskog vala, prenosi Hina.

Meteorolozi ove sedmice prognoziraju temperature oko 40 stepeni Celzija širom Srbije jer su vjetrovi iz sjeverne Afrike potisnuli vruću i suhu frontu preko Balkana.

Zdravstvene vlasti i meteorolozi proglasili su “crveni” meteoalarm i savjetovali ljudima da ne izlaze vani.

Beogradska Hitna pomoć saopćila je da su njeni ljekari tokom noći intervenirali više od 100 puta, uglavnom liječeći osobe sa srčanim i hroničnim bolestima.

Poziv na oprez

Ministarstvo rada i zapošljavanja poručilo je poslodavcima da rad na otvorenom organiziraju na način da izbjegavaju teške fizičke poslove i direktno izlaganje suncu.

“Vjerujem da je to sve zbog klimatskih promjena koje uzrokuju takve temperature”, rekao je 23-godišnji student Vojislav Šumenković.

U susjednoj Crnoj Gori gdje su zdravstvene vlasti, također, upozorile ljude da se sklone od sunca do kasnog poslijepodneva, deseci hiljada turista pohrlili su na jadranske plaže, uključujući ljetovalište Adu Bojanu na granici s Albanijom.

“Vrućina je pomalo izazovna, ali mi smo u vodi, na plaži”, rekao je 35-godišnji Kolya, turist iz Njemačke.

U Grčkoj su se u srijedu vatrogasci borili sa šumskim požarima u blizini Atine, zbog kojih su deseci ljudi morali napustiti svoje domove, a vlasti su navele kako vjeruju da je plamen rezultat podmetanja požara, kao i vrućih i suhih uvjeta.

Izvor: Agencije