Šef Hezbollaha: Izrael bi se trebao plašiti rata

Izrael zna da neće biti mjesta u zemlji koje bi bilo pošteđeno Hezbollahovih raketa i dronova, rekao je Hassan Nasrallah.

Šef Hezbollaha Hassan Nasrallah je naglasio Hezbollahove vojne sposobnosti, rekavši da je grupa nabavila novo oružje i ima mnogo dronova koje proizvodi u Libanu [Mohamed Azakir/Reuters]

Šef Hezbollaha Hassan Nasrallah izdao je oštro upozorenje Izraelu, zaprijetivši ratom “bez ograničenja i pravila” u slučaju velike izraelske ofanzive protiv Libana.

Nasrallahove izjave dolaze usred rastućih napetosti na libansko-izraelskoj granici nakon što su izraelski zvaničnici ponovili da je zemlja spremna za sveobuhvatni rat protiv Hezbollaha.

“Sve što neprijatelj govori, prijetnje i upozorenja posrednika i ono što se govori u izraelskim medijima o ratu u Libanu, nas ne plaši”, rekao je Nasrallah u govoru putem videoprenosa.

Rekao je da je Izrael onaj koji se treba “plašiti”.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz u utorak je ukazao na mogućnost velikog sukoba s libanskom grupom nakon što je Hezbollah objavio snimke iz drona, na kojima se vide glavne infrastrukturne i vojne lokacije u sjevernom Izraelu.

Mogućnost slanja kopnenih snaga u Izrael

“Vrlo smo blizu trenutka odluke o promjeni pravila protiv Hezbollaha i Libana. U sveobuhvatnom ratu, Hezbollah će biti uništen, a Liban će biti teško pogođen”, napisao je Katz u objavi na društvenim medijima.

“Država Izrael platit će cijenu na frontu i kod kuće, ali uz snažnu i ujedinjenu naciju i punu moć [izraelske vojske], vratit ćemo sigurnost stanovnicima sjevera.”

Nasrallah je naglasio Hezbollahove vojne sposobnosti, rekavši da je grupa nabavila novo oružje i ima mnogo dronova koje proizvodi u Libanu.

“Neprijatelj dobro zna da smo se pripremili za najteže dane”, rekao je.

Nedavni napadi Hezbollaha na sjeverni Izrael izazvali su požare (REUTERS/Ayal Margolin)

“Dobro zna šta ga čeka i zato je do sada odvraćan. I zna da neće biti mjesta u [zemlji] koje bi bilo pošteđeno naših raketa i dronova. I to neće biti neselektivno bombardiranje: svaka raketa – meta.”

Nasrallah je, također, sugerirao da bi Hezbollah mogao poslati kopnene snage na izraelsku teritoriju.

“Postoji veliki strah neprijatelja da će otpor napasti sjeverni Izrael, a to je stalna mogućnost koja ostaje prisutna u kontekstu bilo kojeg rata nametnutog Libanu”, rekao je.

Libanska organizacija povezana s Iranom počela je napadati vojne baze u sjevernom Izraelu dan nakon izbijanja rata u Gazi 7. oktobra u, kako kaže, “front podrške” palestinskim naoružanim grupama.

Nasrallah je naglasio da libanski front čini razliku u širem sukobu protiv Izraela i odvlači izraelske vojne resurse od Gaze.

Upozorenje Kipru

Nasrallah je, također, uputio upozorenje Kipru, članici Evropske unije koja se nalazi u istočnom Mediteranu zapadno od libanske i izraelske obale.

Rekao je da grupa ima informacije da Izrael izvodi vojne vježbe na Kipru na sličnim terenima kao što je južni Liban.

Nasrallah je dodao da Izrael planira koristiti aerodrome i baze na Kipru u vojne svrhe ako njegova vojna infrastruktura bude napadnuta tokom velikog rata.

“Otvaranje kiparskih aerodroma i baza za izraelskog neprijatelja da gađa Liban znači da je Kiparska vlada postala dio rata”, rekao je, ne navodeći pojedinosti.

Nasrallah je, također, upozorio da će grupa otvoriti pomorski front protiv Izraela u Sredozemlju.

Dodao je da će Hezbollah nastaviti svoje kontinuirane napade na izraelske ciljeve, rekavši da je rješenje krize “jasno”: okončanje izraelskog rata protiv Gaze.

Više od 37.000 ljudi ubijeno je u izraelskom napadu na Gazu od oktobra, prema podacima palestinskih zdravstvenih dužnosnika.

Nasrallah je branio Hamas zbog postavljanja vlastitih zahtjeva na višefazni prijedlog SAD-a za koji Washington kaže da bi doveo do “trajnog prekida vatre”.

Rekao je da američki plan ima “očitu” prazninu koja bi omogućila Izraelu da nastavi rat nakon prve faze prijedloga, koja bi značila oslobađanje nekih izraelskih zarobljenika koje drži Hamas.

Izvor: Al Jazeera