Schmidt: Opasni potezi u BiH ne bi prošli bez posljedica

Visoki međunarodni predstavnik izjavio kako će poduzeti korake i neće tolerirati eventualne poteze koje bi vodili otcjepljenju Republike Srpske od BiH.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izjavio je u četvartak kako će poduzeti korake i neće tolerirati eventualne poteze koji bi vodili otcjepljenju Republike Srpske od BiH, potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo da koristi široke ovlasti koje su mu na raspolaganju.

“Ponašanje tijela vlasti Republike Srpske koje ide protiv Dejtona neće biti tolerirano”, rekao je Schmidt na konfrenciji za novinare u Sarajevu.

Protekla dva dana zasjedalo je Vijeće za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini, koje čine predstavnici vodećih zapadnih administracija, uključujući SAD, Ujedinjeno Kiraljevstvo, Evropsku uniju te Tursku koja predstavlja Organizaciju islamske saradnje (OIC).

PIC daje smjernice za rad visokog predstavnika, a na ovom zasjedanju podržan je rad njemačkog političara na čelu međunarodne zajednice u BiH, čiju ulogu osporavaju vlasti Republike Srpske, a njihov predsjednik najavljuje poteze koji bi vodili otcjepljenju toga bosanskohercegovačkog entiteta.

‘Opasna igra’

“Takvi potezi ne bi prošli bez posljedica. Svi moraju biti svjesni da je ovo opasna igra”, rekao je Schmidt.

U zaključcima PIC-a je istaknuto da Schmidt može koristiti visoke ovlasti, tzv. bonske ovlasti koje podrazumijevaju mogućnost smjena dužnosnika, poništavanja odluka i nametanja zakona.

Dodaje se kako entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

“Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet”, stoji u zaključcima Vijeća za provedbu mira, u kojima se poziva na saradnju s visokim predstavnikom te ispunjavanje uvjeta koji vode zemlju prema evropskim integracijama.

Izvor: Al Jazeera