Putin u Vijetnamu potpisao niz sporazuma

Posjeta Hanoiju se odvija u vrijeme kada Moskva nastoji pojačati svoje veze u Aziji i probiti rastuću međunarodnu izolaciju

Putin je rekao da Rusija i Vijetnam dijele interes za razvoj pouzdane sigurnosne arhitekture u regionu Azije i Pacifika (Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)

Ruski predsjednik potpisao je u četvrtak niz sporazuma sa svojim vijetnamskim kolegom.

Posjeta se odvija u vrijeme kada Moskva nastoji pojačati svoje veze u Aziji i probiti rastuću međunarodnu izolaciju zbog njenog vojnog djelovanja u Ukrajini, piše agencija AP, prenosi Beta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Hanoi u državnu posjetu Vijetnamu nakon sastanka s Kim Jong-unom u Sjevernoj Koreji.

Putin je došao u posjetu glavnom gradu Vijetnama na poziv glavnog sekretara Nguyena Phua Tronga.

Po dolasku je otišao u predsjedničku palatu Vijetnama gdje se sastao sa vijetnamskim predsjednikom Toom Lamom.

Rusija i Vijetnam potpisali su sporazume o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i tehnologije, istraživanja nafte i plina i zdravstva. Također su se složili da rade na mapi puta za nuklearni naučni i tehnološki centar u Vijetnamu.

Nakon razgovora, Putin je rekao da dvije zemlje dijele interes za “razvoj pouzdane sigurnosne arhitekture” u regiji Azije i Pacifika zasnovane na neupotrebi sile i mirnom rješenju sporova gdje nema prostora za “zatvorene vojno-političke blokove”.

‘Usvajanje mehanizma razmjene valuta’

Novi vijetnamski predsjednik To Lam čestitao je Putinu na reizboru i hvalio rusku “domaću političku stabilnost”.

S obzirom na to da je izoliran na međunarodnoj sceni, Putin nastoji dobiti podršku preostalih saveznika Rusije.

Ostaje nejasno šta se Vijetnam tačno nada da će dobiti od posjete Vladimira Putina koji je i dalje pod nalogom za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda zbog navodnih ratnih zločina protiv Ukrajine.

Komentatori sugeriraju da je Putinova kratka turneja po Vijetnamu i Sjevernoj Koreji od praktične, ali i simbolične važnosti.

“Putinovo putovanje u Vijetnam osnažit će njihovo sveobuhvatno strateško partnerstvo i ekonomske odnose kroz trgovinske i investicijske obaveze usvajanjem mehanizma razmjene valute rublja-đong za plaćanja robe i usluga”, rekao je Carl Thayer, profesor emeritus politike na Univerzitetu Novi Južni Wales u Australiji i stručnjak za Vijetnam.

Tokom boravka u Hanoiu Putin će odsjesti u hotelu The Sofitel Metropole, u francuskom vlasništvu.

Prije njegovog dolaska jumbo jet, unajmljen u Rusiji, isporučio je limuzine za potrebe njegove posjete.

Izvor: Agencije