Izjave glasnogovornika izraelske vojske o Hamasu produbljuju jaz s Netanyahuom

Daniel Hagari protivi se Netanyahuu govoreći da identificiranje nemogućeg zadatka poraza Hamasa kao krajnjeg cilja Izraela u Gazi znači ‘bacanje pijeska u oči ljudima’.

Glasnogovornik izraelske vojske razotkrio je sve veći jaz između političkog i vojnog vodstva zemlje (REUTERS/Amir Cohen) (Reuters)

Glasnogovornik izraelske vojske razotkrio je sve veći jaz između političkog i vojnog vodstva zemlje, dovodeći u pitanje deklarirani cilj premijera Benjamina Netanyahua da uništi Hamas u Pojasu Gaze kako bi rat prestao.

Nakon devet mjeseci rata u kojem je više od 37.000 Palestinaca ubijeno u ime eliminacije oružane grupe koja vlada opkoljenom enklavom, kontraadmiral Daniel Hagari rekao je za izraelski TV Kanal 13 da je zadatak nemoguć.

“Ovaj posao uništenja Hamasa, nestanka Hamasa je jednostavno bacanje pijeska u oči javnosti”, rekao je. “Hamas je ideja, Hamas je stranka. To je ukorijenjeno u srcima ljudi – ko god misli da možemo eliminirati Hamas, griješi.”

Izvještavajući iz Ammana u Jordanu, Al Jazeerina Hamdah Salhut rekla je da je Netanyahuov ured bio “bijesan” na Hagarijeve izjave.

“Ovo vam samo daje ideju kakva je politika Benjamina Netanyahua u ovom ratu, a vojska na terenu kaže da to zapravo nije realno”, dodala je.

Netanyahuov ured je odgovorio rekavši da je sigurnosni kabinet, kojim predsjedava premijer, “definirao uništenje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti kao jedan od ciljeva rata. Izraelska vojska je, naravno, predana tome.”

Vojska je brzo izdala pojašnjenje, rekavši da je “predana postizanju ciljeva rata kako ih je definirao kabinet” i da je radila na tome “tokom rata, danju i noću, i nastavit će to činiti”.

Hagarijevi komentari, kako se navodi, “odnosili su se na uništenje Hamasa kao ideologije i ideje, a on je to rekao vrlo jasno i eksplicitno”, dodaje se u saopćenju. “Svaka druga tvrdnja je izvlačenje stvari iz konteksta.”

Izraelski politički analitičar Akiva Eldar rekao je da je Hagari potkopao Netanyahuovu “doktrinu” da Hamas može biti poražen “jednom zauvijek”.

“Upravo sada se čini da je prvi put nakon mnogo godina u toku eskalacija između vlade na čelu s Netanyahuom i njegove svite novinara i analitičara koji su zapravo – neslužbeno – u njegovom timu, koji blate šefa osoblja”, rekao je Eldar za Al Jazeeru.

“To je neka vrsta apokaliptičnog scenarija da glasnogovornik vojske – koji podnosi izvještaj načelniku štaba – samo potkopava Netanyahuovu doktrinu, a to je: Moramo stati na kraj Hamasovoj vladi jednom zauvijek u Gazi”,  rekao je Eldar.

“Ono što Hagari govori izaziva Netanyahua i kaže da zapravo … halucinira.”

Prethodni znakovi nezadovoljstva

Već je bilo otvorenih znakova nezadovoljstva načinom na koji Netanyahuova vlada vodi rat, a to je koalicija koja uključuje desničarske tvrdolinijaše koji se protive bilo kakvoj nagodbi s Hamasom.

Višemjesečni pregovori o prekidu vatre uz međunarodno posredovanje, uključujući prijedlog koji je ovaj mjesec iznio američki predsjednik Joe Biden, su u zastoju.

Benny Gantz, bivši komandant i centristički političar, povukao se iz Netanyahuovog ratnog kabineta ranije ovog mjeseca, navodeći frustraciju zbog premijerovog vođenja rata.

Netanyahu je ove sedmice izrazio nezadovoljstvo odlukom vojske da proglasi “taktičku pauzu” u gradu Rafahu na jugu Gaze kako bi pomogla u dostavi humanitarne pomoći.

Saradnik je rekao da je Netanyahua ta objava zatekla nespremnog, a izraelske televizijske kuće citirale su ga kako je rekao: “Imamo zemlju s vojskom, a ne vojsku s državom.”

Izvor: Al Jazeera i agencije