Preminuo glumac Donald Sutherland

Pojavio se u više od 190 filmova i TV emisija, a 2017. je dobio počasnog Oscara.

Sutherland nikada nije otišao u penziju i snimao je filmove sve do svoje smrti (Mario Anzuoni / File Photo / Reuters)

Legendarni kanadski filmski i televizijski glumac Donald Sutherland preminuo je u 88. godini, potvrdio je njegov sin Kiefer Sutherland.

“Ja lično mislim da je jedan od najvažnijih glumaca u historiji filma”, objavio je Kiefer Sutherland na društvenoj mreži X.

“Nikad nije zastrašen ulogom, dobrom, lošom ili ružnom. Volio je ono što je radio i radio ono što je volio, a više od toga niko ne može tražiti”, napisao je Sutherlandov sin u oproštajnoj poruci, prenosi Tanjug.

Prema pisanju AP-a, Sutherland je oličenje nepredvidive kinematografije 1970-ih godina.

Nedavno je glumio u filmovima Igre gladi i HBO seriji The Undoing. Nikada nije otišao u penziju i snimao je filmove sve do svoje smrti.

“Volim da radim. Strastveno volim da radim. Osjećam ogromnu slobodu (kada snimam) – vrijeme staje za mene. Nisam tako lud kao nekada, ali sam još uvijek pomalo lud”, rekao je Sutherland 1998. godine.

Brojne uloge

Rođen u Kanadi 1935. godine, Sutherland je studirao inženjerstvo i dramu na Univerzitetu u Torontu, a odlučio je da se preseli u London 1957. da bi se pridružio glumačkoj klasi na Londonskoj akademiji za muziku i dramsku umjetnost (Lamda).

Pojavio se u više od 190 filmova i TV emisija, ali nije dobio veliku nagradu ni za jednu od filmskih uloga i nikada nije bio nominovan za konvencionalnog Oscara.

Osvojio je dva Zlatna globusa za najboljeg sporednog glumca za TV filmove Građanin X (1996.) i Put u rat (u 2003).

Sutherland je 2017. dobio počasnog Oscara, ali je često označen kao jedan od najvećih glumaca koji nikada nije bio nominovan za Oscara.

U novembru će biti posthumno objavljeni njegovi memoari pod nazivom Made Up, But Still True. Knjiga će ponuditi “nefiltriran prikaz njegovog života koji je duboko pronicljiv, emotivan i često veoma smiješan”.

Izvor: Agencije