Objavljen tekst sporazuma Sjeverne Koreje i Rusije, Tokio i Seul zabrinuti

Dvije zemlje su obećale pružiti jedna drugoj neposrednu vojnu pomoć u slučaju da jedna od njih bude napadnuta.

Sporazum, koji su Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisali u srijedu, predstavlja jedan od najznačajnijih poteza Moskve u Aziji u posljednjih nekoliko godina (Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS)

Sjeverna Koreja i Rusija su obećale pružiti jedna drugoj neposrednu vojnu pomoć u slučaju da jedna od njih bude napadnuta, prema tekstu sporazuma koji je u četvrtak objavio Pjongjang nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Istovremeno, Japan i Južna Koreja izrazili su zabrinutost zbog tog sporazuma, Bijela kuća još nije dala komentar, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao kako pakt pokazuje da se autoritarne sile udružuju.

Nekoliko sati nakon što je Putin doputovao u svoje sljedeće odredište Vijetnam, sjevernokorejski državni mediji su objavili “Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu”, koji zapravo oživljava dogovor o uzajamnoj odbrani iz 1960-ih.

Sporazum, koji su Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisali u srijedu, predstavlja jedan od najznačajnijih poteza Moskve u Aziji u posljednjih nekoliko godina. Putin je prošlog mjeseca posjetio Kinu nedugo nakon što je peti put položio zakletvu za ruskog predsjednika.

‘Borba protiv politika Zapada’

“Bude li jednoj strani prijetila oružana invazija te se bude nalazila u ratnom stanju, druga strana će odmah iskoristiti sva dostupna sredstva kako bi pružila vojnu i drugu pomoć u skladu s članom 51. Povelje Ujedinjenih naroda i sa zakonima svake zemlje”, piše u četvrtom članu sporazuma, prenijela je Hina.

Član 51. UN-ove Povelje garantira pravo zemlje članice da individualno ili kolektivno postupa u samoodbrani.

Kim je ponovio Putinovu izjavu eksplicitno, povezujući njihovo jačanje veza s borbom protiv “hegemonističkih i imperijalističkih” politika zapada, a osobito SAD-a, uključujući njihovu podršku Ukrajini.

Nije jasno kako će sporazum utjecati na ruski rat protiv Ukrajine, piše Reuters.

Washington i Seul su sve više uznemireni produbljivanjem vojnih veza između Rusije i Sjeverne Koreje te su ih optužili za kršenje međunarodnog prava zbog trgovine oružjem koje Rusija koristi u Ukrajini.

Ukrajinski dužnosnici su rekli da su pronašli olupine sjevernokorejskih projektila u svojoj zemlji.

Rusija i Sjeverna Koreja poriču trgovinu oružjem.

Do sporazuma vođa dviju zemalja, koje se suočavaju sa sve većom međunarodnom izolacijom, došlo je u vrijeme kada su SAD i njegovi azijski saveznici izrazili zabrinutost u vezi s obimom u kojem bi Rusija podržavala Sjevernu Koreju, jedinu državu koja je u ovom stoljeću testirala nuklearno oružje.

Tekst sporazuma, također, kaže da nijedna strana neće potpisati ugovor s trećom zemljom, koji bi ugrožavao interese druge te da neće dozvoliti da njenu teritoriju koristi bilo koja treća zemlja kako bi narušavala sigurnost i suverenitet druge, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Nije isključena saradnja u području vojne tehnologije

Dvije zemlje će zajednički preduzeti mjere radi “jačanja odbrambenih kapaciteta kako bi se spriječio rat i osigurao regionalan i međunarodan mir i sigurnost”, navela je agencija KCNA.

Japan je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog Putinovog obećanja da neće isključiti saradnju s Pjongjangom u području vojne tehnologije.

Južna Koreja je kazala da joj je žao što sporazum sadržava obećanje o “vojno tehnološkoj saradnji”, koje bi kršilo rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o sjevernokorejskim programima za proizvodnju oružja.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je rekao da je Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, dozvolila “najbesramnije poništenje” svih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji kako bi se zaustavio njen razvoj oružja.

U svojoj prvoj posjeti Pjongjangu od 2000 Putin je zahvalio Kimu na podršci ruskoj politici, a Kim je ponovno potvrdio “bezuslovnu” i nepokolebljivu podršku za “sve politike Rusije”, uključujući Putinov rat protiv Ukrajine.

KCNA je u četvrtak objavila puni tekst sporazuma koji, također, predviđa saradnju u područjima nuklearne energije, istraživanja svemira te prehrambene i energetske sigurnosti.

Izvor: Agencije