Koji arsenal oružja posjeduje Hezbollah

Hezbollah posjeduje vojne sposobnosti koje mu omogućavaju da se upusti u sukob s Izraelom, kaže vojni stručnjak Hatem Karim al-Falahi.

Generalni sekretar libanskog Hezbollaha Hassan Nasrallah je rekao da je broj boraca Hezbollaha uveliko premašio 100.000 (REUTERS/Mohamed Azakir)

Vojni i strateški stručnjak pukovnik Hatem Karim al-Falahi rekao je da govor generalnog sekretara libanskog Hezbollaha Hassana Nasrallaha potvrđuje da Hezbollah posjeduje vojne sposobnosti koje mu omogućavaju da se upusti u sveobuhvatni vojni sukob.

U analizi vojne scene u regiji, Al-Falahi je objasnio da je Hezbollahov arsenal veoma velik na svim razinama, posebno kada je riječ o protutenkovskom oružju, za koje očekuje da posjeduje pet do šest vrsta, među kojima je i ruska raketa Kornet namijenjena za uništavanje tenkova.

Kada je riječ o dronovima, vojni stručnjak je nabrojao neke od njih: Hudhud 1, Hudhud 2, Hudhud 3, Muhadžir 1, Muhadžir 2, Samad i Thunderbolt. Posjeduje i druge vrste koje nisu otkrivene.

Spomenuo je da Hezbollah posjeduje raketni sistem u rasponu od Katjuše kratkog dometa (četiri kilometra) i Katjuše srednjeg dometa (80-100 kilometara) do raketa koje mogu doseći hiljade kilometara. Tu su i druge rakete, poput rakete Almas, kojom je gađao izraelsku vojnu bazu Meron.

Na kraju je rekao da se kod Hezbollaha mogu naći sve vrste oružja koje je proizveo Iran, tvrdeći da se arsenal Teherana akumulira od 1980-ih godina te da postoji mnogo novog oružja koje još nije upotrijebljeno i bit će otkriveno tek na terenu.

Nasrallahov govor

Komentirajući sadržaj Nasrallahovog govora, Al-Falahi je istakao da Hezbollah posjeduje velike zalihe oružja, dronove domaće proizvodnje kao i novo oružje koje je stiglo do Hezbollaha te da je sve oružje koje je bilo na meti Izraela u Siriji stiglo u Liban.

Al-Falahi smatra da Hezbollah ima proizvodnu bazu koja nije nova, već postoji duže vrijeme te da ima posebne fabrike za rakete kratkog dometa.

Dodao je da je Nasrallah naglasio da će svaki rat s Izraelom biti bez pravila i da će sve okupirane teritorije biti zahvaćene vatrom od raketa i dronova te da će se sa Izraelom sukobiti na kopnu, moru i u zraku.

Istakao je da su snage Hezbollaha mnogo veće od onoga što je potrebno za bilo koji sveobuhvatni rat, osvrćući se na Nasrallahovu prijetnju udarom na određene ciljeve koji „mogu dovesti do pada entiteta“, osim unutrašnjih podjela koje su prisutne u Izraelu.

Al-Falahi je na kraju rekao da ciljevi koji su prikazani na „snimku Hezbollahovog drona Hudhud“ predstavljaju mali dio, što znači da je snimanje trajalo dugo i da je pokrilo mnoga mjesta u Izraelu.

Nasrallah je rekao da je broj boraca Hezbollaha uveliko premašio 100 hiljada te da Hezbollah posjeduje više nego što mu je potrebno za najgore ratne uslove, potvrđujući da se pripremio za najteže dane, „a neprijatelj dobro zna šta ga čeka“.

Izvor: Al Jazeera