Izraelski ministar: Pripremamo se za velike scenarije na sjevernom frontu

Ministar za vjerska pitanja rekao je da se njegovo ministarstvo priprema za situacije hitnog ukopa u okviru priprema za mogućnost izbijanja rata na sjevernom frontu.

Washington nastoji spriječiti izbijanje rata na libansko-izraelskoj granici (EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Izraelski ministar za vjerska pitanja Michael Malchieli rekao je u srijedu da se njegovo ministarstvo priprema za mogućnost izbijanja rata na sjevernom frontu.

Dodao je, u intervjuu za izraelski Channel 14, da se Ministarstvo za vjerska pitanja, koje je zaduženo za ukop, priprema za „velike“ scenarije na sjeveru, ne pojašnjavajući šta je time mislio.

Objasnio je da je njegovo ministarstvo još prije sedmog oktobra prošle godine zatražilo od vlade da se pripremi za „hitni ukop“, rekavši: „Moramo se pripremiti za takve situacije općenito”.

Ovo dolazi nakon što je izraelska vojska objavila da odobrava operativne planove za pokretanje napada u Libanu. Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz zaprijetio je Hezbollahu da će ga eliminirati ako izbije „sveobuhvatni rat“.

Katz je rekao da je Izrael veoma blizu trenutka u kojem će odlučiti da promijeni pravila igre protiv Hezbollaha i Libana.

Jučer je generalni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah upozorio da nijedno mjesto u Izraelu „neće biti sigurno“ od projektila njegovih boraca kada izbije rat, upozoravajući istovremeno da Kipar rizikuje otvaranjem svojih aerodroma i baza Izraelu kako bi gađao Liban.

‘Loš’ sastanak američkog izaslanika s Netanyahuom

Washington nastoji izbjeći izbijanje rata na libansko-izraelskoj granici, ali je izraelski Channel 13 prenio jučerašnje saopćenje američkog izaslanika u Libanu Amosa Hochsteina o neuspjehu pokušaja nagodbe između Hezbollaha i Izraela nakon što je posjetio Bejrut i Tel Aviv. Rekao je da je njegov sastanak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom „bio loš“.

Treba napomenuti da palestinske i libanske frakcije u Libanu, ponajviše Hezbollah, od 8. oktobra svakodnevno razmjenjuju bombardiranje s izraelskom vojskom na granici, što je rezultiralo stotinama mrtvih i ranjenih, od kojih je većina na libanskoj strani.

Frakcije potvrđuju da su njihove operacije iz solidarnosti s Pojasom Gaze, koji je od 7. oktobra 2023. godine izložen razornom izraelskom ratu, u kojem su poginule i ranjene gotovo 123.000 Palestinaca, većinom djeca i žene, te je više od 10.000 nestalih, osim gladovanja i masovnog uništavanja stambenih objekata i infrastrukture.

Izvor: Al Jazeera