Glasnogovornik Izraelske vojske produbio jaz s Netanyahuom

Daniel Hagari usprotivio se Netanyahuu, rekavši da je zadatak poraza Hamasa kao krajnjeg cilja Izraela u Gazi nemoguć.

Posao uništenja i nestanka Hamasa je jednostavno bacanje pijeska u oči javnosti, rekao je glasnogovornik Izraelske vojske Daniel Hagari (REUTERS/Amir Cohen)

Al Jazeera izvještava izvan Izraela jer ju je Izraelska vlada zabranila.

Glasnogovornik Izraelske vojske razotkrio je sve veći jaz između političkog i vojnog vodstva zemlje, dovodeći u pitanje deklarirani cilj premijera Benjamina Netanyahua da uništi Hamas u Pojasu Gaze kako bi okončao rat.

Nakon devet mjeseci rata u kojem je više od 37.000 Palestinaca ubijeno u ime eliminacije oružane grupe koja upravlja opkoljenom enklavom, kontraadmiral Daniel Hagari rekao je za izraelski televizijski kanal Channel 13 da je zadatak nemoguć i jednostavno “pogrešan”.

“Ovaj posao uništenja i nestanka Hamasa je jednostavno bacanje pijeska u oči javnosti”, rekao je.

“Hamas je ideja, Hamas je stranka. To je ukorijenjeno u srcima ljudi – ko god misli da možemo eliminirati Hamas, griješi.”

Netanyahu ‘bijesan’

Izvještavajući iz Ammana u Jordanu, Al Jazeerina reporterka Hamdah Salhut rekla je da je Netanyahuov ured bio “bijesan” zbog Hagarijevih izjava.

“Ovo vam samo daje ideju kakva je politika Benjamina Netanyahua u ovom ratu, a vojska na terenu kaže da to zapravo nije realno”, dodala je.

Netanyahuov ured je odgovorio, rekavši da je sigurnosni kabinet, kojim predsjedava premijer, “definirao uništenje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti kao jedan od ciljeva rata. Izraelska vojska je, naravno, predana tome.”

Vojska je brzo izdala pojašnjenje, rekavši da je “predana postizanju ciljeva rata kako ih je definirao kabinet” i da je radila na tome “tokom rata, danju i noću i nastavit će to činiti”.

Hagarijevi komentari, kako se navodi, “odnosili su se na uništenje Hamasa kao ideologije i ideje, a on je to rekao vrlo jasno i eksplicitno”, dodaje se u vojnom saopćenju.

“Svaka druga tvrdnja izvlači stvari iz konteksta.”

Izraelski politički analitičar Akiva Eldar rekao je da je Hagari potkopao Netanyahuovu “doktrinu” da Hamas može biti poražen “zauvijek”.

“Upravo se sada čini da je prvi put nakon mnogo godina u toku eskalacija između vlade na čelu s Netanyahuom i njegove svite novinara, analitičara koji su zapravo, neslužbeno, u njegovom timu, a koji blate šefa”, rekao je Eldar za Al Jazeeru.

“To je neka vrsta apokaliptičnog scenarija da glasnogovornik vojske – koji podnosi izvještaj načelniku štaba – samo potkopava Netanyahuovu doktrinu, a to je: Moramo stati ukraj Hamasovoj vladi jednom zauvijek u Gazi”, tvrdi Eldar.

“Ono što Hagari govori izaziva Netanyahua i kaže da zapravo… halucinira.”

Prethodni znakovi nezadovoljstva

Već je bilo otvorenih znakova nezadovoljstva načinom na koji Netanyahuova vlada vodi rat, odnosno koalicija koja uključuje desničarske tvrdolinijaše koji se protive bilo kakvoj nagodbi s Hamasom.

Višemjesečni pregovori o prekidu vatre uz međunarodno posredovanje, uključujući prijedlog koji je ovaj mjesec iznio američki predsjednik Joe Biden, u zastoju su.

Benny Gantz, bivši komandant vojske i centristički političar, povukao se iz Netanyahuova ratnog kabineta ranije ovog mjeseca, za razlog navodeći frustraciju zbog premijerovog vođenja rata.

A Netanyahu je ove sedmice izrazio nezadovoljstvo odlukom vojske da proglasi “taktičku pauzu” u gradu Rafahu na jugu Gaze, kako bi pomogla u dostavi humanitarne pomoći.

Netanyauov saradnik je rekao da je ta objava premijera zatekla nespremnog, a izraelske televizijske stanice citirale su ga kako je rekao: “Imamo zemlju s vojskom, a ne vojsku s državom.”

Izvor: Al Jazeera i agencije