Izbili požari u novom napadu dronom na rusko skladište nafte

Požar je u četvrtak izbio u skladištu nafte u ruskoj pokrajini Adigeji u Sjevernom Kavkazu nakon ukrajinskog napada dronom.

Ukrajina tvrdi da su ruska energetska postrojenja legitimni ciljevi jer podržavaju ratne napore Moskve (REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo)

Požari su izbili u dva ruska skladišta nafte, a sumnja se da su ih uzrokovali napadi bespilotnim letjelicama, rekli su dužnosnici, što bi predstavljalo posljednje u nizu ukrajinskih napada na rusku naftnu industriju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Maksim Jegorov, guverner Tambovske oblasti jugoistočno od Moskve, kazao je da vatrogasci gase požar u skladištu nafte Platonovskaja koji je izbio nakon eksplozije vjerovatno uzrokovane dronom. Niko nije povrijeđen, dodao je.

Novinska agencija RIA je objavila da se zapalio drugi rezervoar u skladištu nafte. Lokalne hitne službe su izdale upozorenje o mogućim napadima bespilotnim letjelicama te su pozvale civile da budu oprezni i izbjegavaju otvorene prostore.

Požar je u četvrtak izbio u skladištu nafte u ruskoj pokrajini Adigeji u Sjevernom Kavkazu nakon ukrajinskog napada dronom, ali već je ugašen, rekao je čelnik regije Murat Kumpilov na komunikacijskoj platformi Telegram.

Napadi bespilotnim letjelicama na velika skladišta nafte diljem Rusije su se pojačali u proteklih nekoliko dana, dok su oslabili napadi na rafinerije nafte, koje imaju znatno veći učinak na globalna tržišta i cijene sirovine.

Oštećenja energetske infrastrukture

Ukrajina tvrdi da su ruska energetska postrojenja legitimni ciljevi jer podržavaju ratne napore Moskve koja istovremeno granatira ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Ukrajinsko ministarstvo energetike objavilo je da je ruski napad u noći na četvrtak oštetio energetsku infrastrukturu u četiri ukrajinske pokrajine, dodavši da je povrijeđeno troje radnika te da su neki korisnici ostali bez snabdijevanja električnom energijom.

Nekoliko skladišta nafte u ruskom gradu Azovu se zapalilo u utorak nakon napada dronom, za koji je ukrajinski obavještajni izvor za Reuters rekao da ga je izvela Ukrajinska sigurnosna služba (SBU).

Lokalne hitne službe su u posljednjem izvještaju u srijedu rekle da vatra i dalje gori.

U Rusiji postoji oko 30 velikih rafinerija nafte i bilo kakvo remećenje njihovog funkcioniranja je osjetljivo i za domaća i za globalna tržišta. Zemlja, također, ima stotine rezervoara s raznim proizvodima od nafte poput benzina i dizela.

Izvor: Agencije