HRW: Kina izmijenila stotine imena sela kako bi izbrisala ujgursku kulturu

Riječi kao što su ‘sultan’, ‘oltar’, ‘hodža’, ‘beg’ nestaju iz naziva mjesta i zamijenjene su terminima koji oslikavaju ideologiju Komunističke partije poput ‘harmonija’ i ‘sreća’.

Posljednjih godina kineske vlasti su radikalno preuređivale društvo u Xinjiangu u pokušaju da asimiluju manjinsko ujgursko stanovništvo u kinesku kulturu (Pedro Pardo/AFP)

Kina je promijenila imena više stotina sela u regiji Xinjiang s ciljem da izbriše muslimansku kulturu Ujgura, navodi organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

U izvještaju HRW-a navodi se da su izmijenjena imena stotina sela koja su bila vezana za religiju, historiju ili kulturu Ujgura između 2009. i 2023. godine.

Riječi kao što su “sultan”, “oltar”, “hodža”, “beg” nestaju iz naziva mjesta i zamijenjene su terminima koji oslikavaju ideologiju Komunističke partije poput “harmonija” i “sreća”, navodi se u izvještaju zasnovanom na podacima koje su objavile kineske vlasti.

Posljednjih godina kineske vlasti su radikalno preuređivale društvo u Xinjiangu u pokušaju da asimiluju manjinsko ujgursko stanovništvo u kinesku kulturu, piše BBC, prenosi Beta.

Istraživači iz HRW-a i norveške organizacije Uyghur Hjelp proučavali su imena sela u Xinjiangu sa sajta Nacionalnog biroa za statistiku Kine tokom perioda od 14 godina.

Otkrili su da su imena 3.600 od 25.000 sela u Xinjiangu promijenjena za to vrijeme.

Kako navode iz HRW-a, dok većina tih promjena naziva “izgleda svakodnevna”, oko jedne petine ili 630 promjena uklanjaju reference na ujgursku religiju, kulturu ili historiju.

Sistematska kršenja prava Ujgura

Naveli su primjer sela Aq Meschit (“bijela džamija”) u okrugu Akto na jugozapadu Xinjianga, koje je preimenovano u Jedinstvo 2018. godine.

Sve veći broj dokaza ukazuje na sistematska kršenja ljudskih prava nad muslimanskim ujgurskim stanovništvom u Kini, što Peking negira.

U Kini ima oko 20 miliona muslimana.

Iako je Kina zvanično ateistička zemlja, vlasti kažu da su tolerantne prema vjerskim slobodama.

Međutim, posljednjih godina mnogi koji prate zbivanja u Kini kažu da su bili svjedoci gušenja organizovanih religija širom zemlje.

Izvor: Agencije