U subotu izbor nove vlade Sjeverne Makedonije

Nova vlada imat će 20 ministarstava umjesto 16 koliko su imale prethodne makedonske vlade.

Lider VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski je mandatar za sastav nove vlade (REUTERS/Ognen Teofilovski) (Reuters)

Predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Afrim Gashi zakazao je u srijedu sjednicu za izbor nove vlade u subotu 22. juna, sa početkom u 11:00 sati.

Mandatar za sastav vlade Sjeverne Makedonije, lider VMRO-DPMNE-a, Hristijan Mickoski jučet je parlamnetu dostavio plan rada i sastav buduće koalicione vlade, koja će imati ukupno 24 člana.

Nova vlada koju čine koalicija VMRO-DPMNE “Tvoja Makedonija”, albanska koalicija “Vredi” i partija “Znam – Za našu Makedoniju” imat će 20 ministarstava umjesto 16 koliko su imale prethodne makedonske vlade. Tri ministra će biti bez resora, a premijer će imati pet zamjenika.

U kabinetu Mickoskog 15 članova je iz koalicije njegove partije VMRO-DPMNE, šest iz koalicije “Vredi” i dva iz “Znam”, partije gradonačelnika Kumanova Maksimia Dimitrevskog.

Skupštinskim poslovnikom predviđeno je da sjednica za izbor Vlade Sjeverne Makedonije traje najviše dva dana.

Na početku sjednice mandatar će obrazložiti program i prijedlog sastava vlade, nakon čega će se voditi rasprava po toj jedinstvenoj tački dnevnog reda.

Potrebna podrška većine zastupnika

Za izbor vlade se glasa javnim glasanjem nakon završetka pretresa, a najkasnije u nedjelju do 24 sata, javila je Beta.

Nova vlada Sjeverne Makedonije je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja zastupnika.

Parlamentarna većina kojoj su koalicija VMRO DPMNE “Tvoja Makedonija”, albanska koalicija “Vredi” i pokret “Znam – Za našu Makedoniju” ima ukupno 78 zastupnika u Sobranju sa 120 mjesta.

U novom sazivu makedonskog parlamenta u opoziciji su koalicije “Evropski front” oko albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicija “Za evropsku budućnost” koju predvodi Socojademokratski savez Makedonije (SDSM) i politička partija “Levica”.

Lider VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski je mandat za sastav nove vlade Sjeverne Makedonije dobio u četvrtak 6. juna.

Parlmentarni i predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, na kojima su ubjedljivo pobijedili VMRO-DPMNE (sa osvojenih 58 mandata) i predsjednička kandidatkinja te konzervartivne partije Gordana Siljanovska Davkova, održani su u srijedu 8. maja.

Izvor: Agencije