Husi u Crvenom moru potopili grčki teretni brod

Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama V. Britanije kaže da je potonuo teretni brod koji je plovio pod zastavom Liberije i bio u grčkom vlasništvu, sedmicu nakon što su ga Husi napali pomorskim dronovima.

Husi su napali grčki brod prije otprilike sedmicu dana pomorskim dronovima u Crvenom moru (Centralna komanda mornaričkih snaga/Peta flota SAD-a/Reuters)

Teretni brod koji je plovio pod zastavom Liberije i bio u grčkom vlasništvu potonuo je u Crvenom moru nekoliko dana nakon napada jemenskih pobunjenika Husa kada je poginuo jedan mornar na brodu, saopštila je jutros Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Velike Britanije (UKMTO).

UKMTO navodi da su pronađeni dijelovi potonulog broda kao i izlivena nafta na posljednjoj lokaciji na kojoj je bio prijavljen brod “Tutor”, piše AP, prenosi Tanjug.

Husi su napali taj brod prije otprilike sedmicu dana pomorskim dronovima u Crvenom moru.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u ponedjeljak da je u napadu ubijen član posade s Filipina.

SAD: Uništili smo osam dronova Husa

Vojska SAD-a saopštila je u utorak da je uništila osam dronova koje su lansirali Husi u Jemenu i jedan iznad Adenskog zaljeva u posljednja 24 sata, prenio je Reuters.

Husi su od novembra prošle godine izvršili više od 50 napada na brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, u kojima su ubijena četiri mornara.

Zaplijenili su jedan brod i potopili dva od novembra, prema podacima Američke pomorske administracije.

Husi kažu da izvode napade u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije