Stoltenberg: Rutte je snažan kandidat za mog zamjenika

Samo se Rumunija još protivi Rutteovoj kandidaturi, s obzirom na to da dužnost generalnog sekretara NATO-a priželjkuje i njen predsjednik Klaus Iohannis.

Stoltenberg s dužnosti odlazi u oktobru, nakon gotovo deset godina na čelu Alijanse (Johanna Geron /File Photo / Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da je Mark Rutte snažan kandidat za njegovog zamjenika, nakon što je odlazeći nizozemski premijer dobio podršku Mađarske i Slovačke.

Sjevernoatlantski savez donosi odluke konsenzusom pa kandidat mora dobiti podršku svih 32 saveznika. Samo se Rumunija još protivi Rutteovoj kandidaturi, s obzirom na to da tu dužnost priželjkuje i njen predsjednik Klaus Iohannis.

Nizozemska televizijska kuća NOS objavila je, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem, da će Rutte naslijediti Stoltenberga, koji odlazi s dužnosti u oktobru, nakon gotovo deset godina na čelu Saveza. Reuters nije dobio komentar NATO-a o toj vijesti.

Stoltenberg je rekao da je proces donošenja odluke veoma blizu kraja, prenosi Hina, pozivajući se na britansku novinsku agenciju.

“Mislim da je očito kako smo u Savezu veoma blizu završetka izbora novog generalnog sekretara. I mislim da je to dobra vijest”, rekao je na konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu.

Podrška Mađarske

“Mislim da je Mark Rutte veoma snažan kandidat. On ima mnogo iskustva kao premijer, blizak je prijatelj i kolega. Prema tome, snažno vjerujem da će Savez uskoro donijeti odluku o mom nasljedniku i to će biti dobro za sve nas, za NATO. Također i za mene”, rekao je.

Mađarska je podržala Ruttea nakon sastanka premijera te zemlje Viktora Orbana sa Stoltenbergom prošle sedmice, na kojem su se dvije strane dogovorile da Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o pružanju podrške Ukrajini, ali i da ona u tome neće sudjelovati.

“Premijer Mark Rutte potvrdio je da on u potpunosti podržava taj dogovor i da će to raditi i dalje, postane li idući generalni sekeretar NATO-a”, objavio je Orban na društvenoj mreži X.

“U svjetlu tog obećanja, Mađarska je spremna podržati kandidaturu premijera Ruttea za generalnog sekretara NATO-a”, poručio je.

Izvor: Agencije