Rusija zatvorila američkog vojnika na tri godine i devet mjeseci zatvora

Američki narednik Gordon Black proglašen je krivim za krađu 113 dolara od svoje ruske djevojke i prijetnje smrću.

Tridesetčetverogodišnji Black uhapšen je prošlog mjeseca u pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku (AP Photo)

Ruski sud izrekao je zatvorsku kaznu američkom vojniku, dok Moskva kaže da čeka odgovor Washingtona na prijedlog o razmjeni zarobljenika.

Okružni sud Pervomajski u Vladivostoku osudio je u srijedu američkog narednika Gordona Blacka na tri godine i devet mjeseci zatvorske kolonije zbog krađe 113 dolara od svoje djevojke i prijetnje da će je ubiti, javljaju ruske agencije TASS i Sputnjik.

Presuda je povećala listu američkih državljana zatvorenih u Rusiji zbog pogoršanja odnosa izazvanih invazijom na Ukrajinu. Visoki dužnosnik rekao je istog dana kako Moskva čeka da Washington odgovori na najnovije prijedloge za razmjenu zarobljenika.

‘Njihov problem’

Rusija drži najmanje desetak američkih državljana u zatvoru, uključujući izvršnog direktora za korporativnu sigurnost Paula Whelana, muzičara Travisa Leakea – uhapšenog prošle godine zbog optužbi povezanih sa drogom – učitelja Marca Fogela – osuđenog na 14 godina zatvora, također zbog optužbi za drogu – i Kseniju Khavanu, koja ima dvojno državljanstvo.

U utorak je sud odbio žalbu još jedne osobe s dva pasoša Alse Kurmasheve protiv produženja njenog pritvora prije suđenja. Novinarka Radija Slobodna Evropa uhapšena je prije osam mjeseci i optužena za širenje “lažnih informacija” o vojsci.

Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich trebao bi se u utorak suočiti sa suđenjem iza zatvorenih vrata zbog optužbi za špijunažu, koje je on negirao.

Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich trebao bi se u utorak suočiti sa suđenjem iza zatvorenih vrata zbog optužbi za špijunažu [Alexander Zemlianichenko/AP Photo]

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u februaru da su razgovori o razmjeni zatvorenika, koji uključuju novinara, u toku, ali Kremlj nije iznio nikakve detalje o njihovom napretku.

“Lopta je u dvorištu SAD-a, čekamo da odgovore na ideje koje su im predstavljene”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov državnoj novinskoj agenciji TASS.

“One su dobro poznate američkoj administraciji. Razumijem da Amerikancima, možda, nešto u tim idejama ne odgovara. To je njihov problem”, dodao je.

‘Burna afera’

Tridesetčetverogodišnji Black uhapšen je prošlog mjeseca u pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku, gdje je bio u posjeti svojoj ruskoj djevojci Aleksandri Vaščuk.

Ona ga je optužila da je ukrao 10.000 rubalja (113 dolara) i prijetio joj. Vojnikova porodica, uključujući njegovu suprugu i majku njegovog djeteta u Teksasu, rekla je da je par imao burnu aferu.

Stojeći u staklenom kavezu u sudnici, Black se izjasnio “djelimično krivim” za krađu i nevinim za prijetnje smrću. Njegov branitelj će se žaliti na presudu.

Black i Vaščuk upoznali su se u Južnoj Koreji u oktobru 2022. na aplikaciji za spojeve Tinder, nakon čega su tamo i izlazili. Vaščuk je tada pozvala Blacka u Vladivostok.

Black se ove godine ispisao iz Osme armije u kampu Humphreys u Republici Južnoj Koreji kako bi se vratio u Fort Cavazos u Teksasu na stalnu promjenu mjesta, ali je umjesto toga odletio u Kinu, a zatim u Rusiju kako bi se sastao s Vaščuk.

Pentagon je rekao da je Black prekršio vojna pravila, putujući u Rusiju i Kinu bez odobrenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije