Rusija stavila televizijsku novinarku Tatianu Lazarevu na ‘listu terorista’

Tatiana Lazareva, koja je otvoreno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, dodata je jula 2022. godinu na rusku listu ‘stranih agenata’.

Lazareva je pobjegla iz Rusije nakon što je Moskva započela invaziju (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP/ Arhiva)

Ruski finansijski nadzornik Rosfinmonitoring uvrstio je televizijsku novinarku Tatianu Lazarevu na listu “terorista i ekstremista”.

Kako piše Radio Slobodna Evropa (RSE), prethodno je ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je pokrenulo istragu protiv Lazareve po optužbi za opravdavanje terorizma, prenosi Beta.

Optužba proizilazi iz izvještaja Lazareve o ukrajinskim dronovima koji napadaju ruske lokacije.

Ministarstvo je prošle sedmice stavilo novinarku na listu osoba koju potražuju ruske vlasti.

Lazareva, koja je otvoreno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, dodata je jula 2022. godinu na rusku listu “stranih agenata”.

Bijeg iz Rusije

Pobjegla je iz Rusije nakon što je Moskva započela invaziju.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, odobrila je u maju prijedlog zakona kojim se pojedincima sa kontroverznog spiska “stranih agenata” zabranjuje učestvovanje na izborima.

Kako prenosi RSE, taj potez uslijedio je nakon najave pojedinih opozicionih političara i novinara, koji su proglašeni za “strane agente”, da će učestvovati na izborima za Gradsku dumu Moskve u septembru 2024. godine.

Prema dokumentu, ruski građani koji su prepoznati kao “strani agenti” bit će lišeni prava da budu birani u federalne, regionalne i lokalne vlasti.

Među onima koji su izrazili želju da učestvuju na izborima su upravo Tatiana Lazareva, koja živi u Španiji, novinar Sergej Markelov, opoziciona političarka Elvira Vikhareva i ekonomista Vladislav Inozemtsev.

Izvor: Agencije