Rat u Gazi tjera bogate migrante iz Izraela

Izraelski portal Globes prenosi, pozivajući se na izvještaj kompanije Henley & Partners, da je Izrael uklonjen s liste 20 zemalja koje privlače privatno bogatstvo. 

Raste sve veće nezadovoljstvo građana Izraela politikom Benjamina Netanyahua (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Prvi put u nekoliko decenija broj bogatih migranta koji napuštaju Izrael nadmašuje broj onih koji su se odlučili naseliti, prema izvještaju konsultantske kompanije Henley & Partners o migraciji privatnog bogatstva za 2024. godinu.

Izraelski portal Globes prenosi, pozivajući se na izvještaj kompanije Henley & Partners, da je Izrael uklonjen s liste 20 zemalja koje privlače privatno bogatstvo.

Izvještaj koji su objavili investicijski konsultanti kompanije Henley & Partners za međunarodni boravak i državljanstvo skreće pažnju na to da je zabilježen značajan pad u slučaju Izraela, koji je već nekoliko decenija bio rangiran među deset najboljih odredišta za iseljavanje milionera, prema Globesu.

Henley & Partners definira bogatu osobu kao nekoga s likvidnom imovinom većom od milion dolara.

Efekat na stanje morala

Dan Marconi, viši savjetnik za klijente u izraelskom ogranku kompanije Henley & Partners, prokomentirao je ovakvu situaciju, rekavši: ”Ovaj seizmički pomak naglašava koliko brzo bilo koji sukob može potkopati privlačnost zemlje u očima bogatih i globalno mobilnih. Rat koji traje, ne samo da je uništio imidž Izraela kao sigurnog utočišta već prijeti i time da zasjeni njegova ekonomska postignuća”, navodi Globes.

Marconijeve izjave skreću pažnju na ekonomsku štetu koju je nanio izraelski rat protiv Gaze, posebno u visokotehnološkom sektoru koji se uglavnom oslanja na novac investitora za startupe.

Globes dodaje da egzodus bogatih investitora nije samo udarac na imidž sigurne zemlje, već govori i o velikom ekonomskom nazatku koji bi se teško mogao preokrenuti.

Globalni trendovi migracije bogatstva

Dok Izrael doživljava pad, druge zemlje bilježe značajan priliv bogatih imigranata. Ujedinjeni Arapski Emirati zauzeli su prvo mjesto na listi, privlačeći 6.700 bogatih stranaca prošle godine. Na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države sa 3.800, a ostala glavna odredišta su: Singapur, Kanada, Australija, Italija, Švicarska, Grčka, Portugal i Japan.

Suprotno tome, zemlje poput Kine, Ujedinjenog Kraljevstva i Indije zabilježile su najveći odliv bogatih pojedinaca, što ukazuje na promjenu u globalnom ekonomskom povjerenju i percepciji sigurnosti.

Pokazatelji ekonomskog zdravlja

Izvještaj kompanije Henley & Partners smatra se vodećim pokazateljem ukupnog ekonomskog zdravlja zemalja. Migracija bogatih pojedinaca često ukazuje na šire ekonomske trendove i povjerenje investitora. Ovo kretanje kapitala može imati značajan utjecaj na ekonomski krajolik zemalja domaćina, što ostavlja traga na sve aspekte, od tržišta nekretnina do ekosustava startup kompanija.

Pad rejtinga Izraela i odliv bogatih pojedinaca odražavaju šire strahove za stabilnost i ekonomske izglede usred rata koji i dalje traje, navodi Globes. S obzirom na to da investitori traže sigurnije i stabilnije okruženje, izazov s kojim se Izrael suočava ₋ prema Globesu ₋ bit će vratiti povjerenje i ponovno raditi na svojoj privlačnosti za bogate i mobilne ljude širom svijeta.

Izvor: Agencije