Putin: Postignut odbrambeni sporazum sa Sjevernom Korejom

“Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu potpisan danas predviđa, između ostalog, uzajamnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma”, rekao je Putin.

Sporazum o strateškom partnerstvu koji su čelnici Rusije i Sjeverne Koreje potpisali u srijedu uključuje klauzulu o uzajamnoj odbrani, prema kojoj se obje zemlje obavezuju jedna drugoj pomoći u odbijanju vanjske agresije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Hina.

“Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu potpisan danas predviđa, između ostalog, uzajamnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma”, rekao je Putin.

Putin je skrenuo pažnju na izjave Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a, koje su pristale dopustiti Ukrajini da napada ciljeve unutar Rusije oružjem koje je isporučio Zapad.

“To nisu samo izjave, to se već događa, a sve je to grubo kršenje ograničenja koja su zapadne zemlje preuzele u okviru različitih međunarodnih obaveza”, rekao je Putin.

Jačanje partnerstva

Putin se sastao s Kim Jong-unom na rijetkom samitu kojem je cilj jačanje partnerstva za suzbijanje američkog pritiska i sankcija.

“Visoko cijenimo vašu dosljednu i nepokolebljivu podršku ruskoj politici, uključujući i onu prema Ukrajini”, rekao je Putin na početku razgovora s Kimom, prenijela je ruska državna novinska agencija RIA.

Putin je rekao da se Moskva bori protiv hegemonističke, imperijalističke politike Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, izvijestili su ruski mediji.

Kim je rekao da odnosi Sjeverne Koreje i Rusije ulaze u razdoblje novog procvata, navodi se u izvještajima.

“Sada se situacija u svijetu komplicira i ubrzano mijenja. U takvoj situaciji namjeravamo dodatno ojačati stratešku komunikaciju s Rusijom, s ruskim vodstvom”, rekao je Kim.

Izvor: Agencije