NATO zabrinut zbog ruske podrške Sjevernoj Koreji

Ruski čelnik je prilikom posjete i razgovora s vođom Sjeverne Koreje obećao produbiti trgovinske i sigurnosne veze s tom zatvorenom zemljom.

Ruski čelnik Vladimir Putin prvi put u Pjongjangu nakon 24 godine (Sputnik/Kristina Kormilitsyna/Kremlin via REUTERS)

NATO je zabrinut zbog podrške koju bi Rusija mogla pružiti sjevernokorejskom raketnom i nuklearnom programu, kazao je njegov čelnik, nakon prve Putinove posjete toj zatvorenoj državi s nuklearnim naoružanjem u 24 godine, javlja Hina.

Putin je prilikom posjete i razgovora s vođom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom obećao produbiti trgovinske i sigurnosne veze te da će podržati Sjevernu Koreju protiv SAD-a, bliskoga saveznika svog ljutog protivnika Južne Koreje.

SAD je optužio Sjevernu Koreju da je Rusiju opskrbila “desecima balističkih raketa i više od jedanaest hiljada spremnika municije”, koje će koristiti u Ukrajini.

Podrška ruskom ratu u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je na zajedničkom brifingu za novinare nakon razgovora s državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenom da ruski rat u Ukrajini potpomažu Kina, Sjeverna Koreja i Iran, koji priželjkuju pad NATO-a.

“Također, zabrinuti smo i zbog moguće podrške koju bi Rusija mogla pružiti Sjevernoj Koreji, kad se govori o podršci njihovom raketnom i nuklearnom programu”, kazao je Stoltenberg.

Rekao je da ovo, zajedno s podrškom koju Kina daje ruskoj ratnoj ekonomiji, pokazuje da su sigurnosna pitanja u Evropi povezana s Azijom te dodao da će se na samitu NATO-a, koji će se održati idući mjesec u Washingtonu, učvrstiti veze NATO-a s Australijom, Novim Zelandom, Južnom Korejom i Japanom.

Stoltenberg je kazao da bi se Kina u nekom trenutku trebala suočiti s “posljedicama”.

Putinov put u Pjongjang

“Ne mogu nastaviti imati normalne trgovinske odnose sa zemljama u Evropi dok istovremeno podupiru najveći rat u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, poručio je.

Stoltenberg je rekao da se još ne može znati o kakvim se posljedicama radi, ali da je to “pitanje kojim se treba pozabaviti jer se ovako ne može nastaviti”.

Na brifingu sa Stoltenbergom Blinken je kazao da je Putinov put u Pjongjang pokazatelj da “očajno” želi učvrstiti odnose sa zemljama koje mogu podržati njegov rat u Ukrajini.

Dodao je da je podrška Kine omogućila Rusiji da zadrži svoju odbrambenu industrijsku bazu tako što Moskvu opskrbljuje sa 70 posto uvoza mašinskih alata te 90 posto mikroelektronike.

Izvor: Agencije