Izrael spreman za ‘sveobuhvatni rat’ u Libanu

Izraelska vojska saopćila da je njena Sjeverna komanda odobrila operativne planove za rat s Libanom.

Izrael je spreman za 'sveopći rat' u Libanu i ima odobrene planove za ofanzivu protiv Hezbollaha [Rabih Daher/AFP]

Izrael je spreman za “sveopći rat” u Libanu i ima odobrene planove za ofanzivu protiv Hezbollaha, rekli su zvaničnici.

Tvrdnje izraelskog ministra vanjskih poslova i vojske kasno u utorak uslijedile su nakon Hezbollahove objave prijeteće snimke dronom. Rastuća napetost u suprotnosti je s naporima Sjedinjenih Američkih Država da spriječe eskalaciju nakon nekoliko mjeseci neprijateljstava na izraelsko-libanskoj granici.

Devetominutna snimka iz drona izraelskog lučkog grada Haife snimljena danju, pokazala je civilna i vojna područja, uključujući trgovačke centre i stambene četvrti, uz kompleks za proizvodnju oružja i raketne odbrambene baterije.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz žestoko je odgovorio u objavi na mreži X, kritikujući šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha jer je pohvalio snimanje luka Haife, kojima upravljaju strane tvrtke iz Kine i Indije.

“Vrlo smo blizu trenutka odluke o promjeni pravila protiv Hezbollaha i Libana. U sveobuhvatnom ratu, Hezbollah će biti uništen, a Liban će biti teško pogođen”, napisao je.

Prekogranični sukobi

Kasnije je izraelska vojska saopćila u izjavi da je Ori Gordin, šef Sjeverne komande, koja uključuje liniju ratišta s Hezbollahom, odobrio planove za kopneni napad preko izraelske sjeverne granice.

“U okviru procjene odobreni su i potvrđeni operativni planovi za ofanzivu u Libanu te donesene odluke o nastavku povećanja spremnosti trupa na terenu”, navodi se.

Izrael i Hezbollah uključeni su u prekogranične borbe od početka rata u Gazi, nakon napada na Izrael 7. oktobra. Konfrontacija se sve više širi, a obje strane govore da su spremne za rat.

Nasrallah bi trebao održati govor u srijedu poslijepodne. U prošlosti je govorio da će Hezbollah zaustaviti svoje napade samo ako Izrael zaustavi svoju invaziju na Gazu, u kojoj je ubijeno najmanje 37.000 Palestinaca.

Izraelska vojska redovito pokreće zračne napade na Liban od početka rata. U utorak je Izrael tvrdio da je pogodio vojnu infrastrukturu u više područja na jugu zemlje.

U ponedjeljak je rečeno da je ubio “glavnog operativca” u Hezbollahovoj raketnoj diviziji u napadu dronom. Sedmicu dana ranije, ubio je Taleba Abdullaha, navodno komandanta divizije Hezbollaha koja je pokrivala zapadni sektor linije ratišta između granice s Izraelom i rijeke Litani.

SAD se zalaže za sprečavanje eskalacije

Hezbollah je nedavno saopćio da je izveo više od 2.100 vojnih operacija protiv Izraela od 8. oktobra u, kako kaže, nastojanju da podrži Palestince.

U Libanu je u proteklih osam mjeseci ubijeno više od 400 ljudi, uključujući novinare i bolničare, od čega 25 u Izraelu. Najmanje 90.000 ljudi je raseljeno u Libanu, a više od 60.000 ih je protjerano iz svojih domova u sjevernom Izraelu.

SAD se diplomatski zalaže za sprečavanje eskalacije, rekao je izaslanik Bijele kuće Amos Hochstein u utorak tokom posjete Libanu.

“Vidjeli smo eskalaciju tokom posljednjih nekoliko sedmica. A ono što predsjednik Biden želi učiniti je izbjeći daljnju eskalaciju u veći rat”, rekao je Hochstein novinarima u Bejrutu nakon sastanaka u Izraelu dan ranije.

Izvor: Al Jazeera