Putin raskošno dočekan u Sjevernoj Koreji, obećana podrška

Državni mediji Sjeverne Koreje kažu da je posjeta ruskog čelnika historijski događaj i da pokazuje ‘nepobjedivost’ veza dviju zemalja.

Razdragano mnoštvo pozdravilo je predsjednika Vladimira Putina tokom raskošnog svečanog dočeka u srijedu u Pjongjangu [Gavriil Grigorov/Sputnik via AFP]

Razdragano mnoštvo pozdravilo je predsjednika Vladimira Putina tokom raskošnog svečanog dočeka u srijedu u Pjongjangu, gdje je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izrazio “punu podršku” ruskom ratu u Ukrajini i obećao jače strateške veze s Moskvom.

Putin se sastao s Kim Jong-unom na rijetkom samitu kojemu je cilj jačanje partnerstva za suzbijanje američkog pritiska i sankcija.

Na trgu uz rijeku Taedong koja teče kroz glavni grad okupila se počasna garda, uključujući vojnike konjanike, i veliko mnoštvo civila, pokazuje video koji su prenijeli ruski mediji.

Prizori uključuju djecu koja su držala balone te goleme portrete dvojice vođa s nacionalnim zastavama koji krase Veliku narodnu dvoranu.

Kim i Putin zatim su odvezeni u palaču Kumsusan na razgovore na vrhu, javili su ruski mediji.

Odnosi ulaze u fazu novog procvata

“Visoko cijenimo vašu dosljednu i nepokolebljivu podršku ruskoj politici, uključujući i onu prema Ukrajini”, rekao je Putin na početku razgovora s Kimom, prenijela je ruska državna novinska agencija RIA.

Putin je rekao da se Moskva bori protiv hegemonističke, imperijalističke politike Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, izvijestili su ruski mediji.

Kim je rekao da odnosi Sjeverne Koreje i Rusije ulaze u razdoblje novog procvata, navodi se u izvještajima.

“Sada se situacija u svijetu komplicira i ubrzano mijenja. U takvoj situaciji namjeravamo dodatno ojačati stratešku komunikaciju s Rusijom, s ruskim vodstvom”, rekao je Kim.

Sjeverna Koreja “izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u provođenju posebne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, sigurnosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta”, rekao je.

Počeli razgovori na visokom nivou

Putin je u srijedu ujutro prije zore sletio u glavni grad Sjeverne Koreje, gdje ga je čekao Kim da ga pozdravi uprkos ranim satima. Dvojica muškaraca su se rukovala i zagrlila, dok je žena u tradicionalnom korejskom hanboku poklonila Putinu buket crvenih ruža. Sjevernokorejski lider se potom pridružio Putinu u njegovoj limuzini dok su zajedno putovali u koloni, ulicama ukrašenim ruskom zastavom i portretima ruskog lidera, do Kumsusan državne kuće za goste.

[KCNA via REUTERS]

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA u međuvremenu je opisala susret dvojice čelnika kao historijski događaj koji je pokazao “nepobjedivost i trajnost” prijateljstva i jedinstva između Sjeverne Koreje i Rusije. Odnosi dviju zemalja “postali su snažna strateška utvrda za očuvanje međunarodne pravde, mira i sigurnosti i motor za ubrzanu izgradnju novog multipolarnog svijeta”, dodaje se.

Putin je u svojoj prvoj posjeti Sjevernoj Koreji u 24 godine, a odnosi između dvije zemlje postaju sve bliži u mjesecima otkako je Moskva počela invaziju na Ukrajinu, i sve je veća zabrinutost da Pjongjang Rusiji daje oružje u zamjenu za rusku tehnološku stručnost.

Moskva i Pjongjang su negirali transfer oružja, ali su obećali da će pojačati vojne veze.

Putin i Kim su se posljednji put sreli u istočnoj Rusiji u septembru 2023.

Žena u hanboku poklanja Putinu buket crvenih ruža nakon što je stigao u Pjongjang u svoju prvu posjetu nakon 24 godine (Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP]

U pratnji Putina je nekoliko najviših zvaničnika, uključujući ministra odbrane Andreja Belousova, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i zamjenika premijera Denisa Mantrurova. Njegov savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov rekao je da će tokom posjete biti potpisano nekoliko dokumenata, uključujući i sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Posjeta uključuje gala koncert, državni prijem i polaganje vijenca na Spomenik oslobođenja, posvećen vojnicima Crvene armije koji su pomogli u oslobađanju Koreje tokom Drugog svjetskog rata, navodi RIA.

Zabrinutost zbog oružja

Sjeverna Koreja je godinama pod strogim sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zbog svojih programa nuklearnog naoružanja i projektila. Rusija se, također bori sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika zbog invazije na Ukrajinu.

Zajedno s Kinom, glavnim saveznikom Sjeverne Koreje, Rusija je više puta blokirala napore predvođene SAD-om za uvođenje novih sankcija UN-a zbog sjevernokorejskih testova oružja i lansiranja satelita.

U martu je ruski veto okončao nadgledanje sankcija UN-a, što je izazvalo optužbe Zapada da Moskva pokušava izbjeći kontrolu jer kupuje oružje od Pjongjanga za upotrebu u Ukrajini. Američki i južnokorejski zvaničnici rekli su da razgovaraju o opcijama za novi mehanizam za praćenje Pjongjanga.

U Washingtonu je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da Putinova posjeta Sjevernoj Koreji ilustruje kako Rusija pokušava, „u očaju, razviti i ojačati odnose sa zemljama koje joj mogu pružiti ono što joj je potrebno za nastavak agresorskog rata koji je počela protiv Ukrajine”.

“Sjeverna Koreja daje značajnu municiju Rusiji… i drugo oružje koje će se koristiti u Ukrajini. Iran isporučuje oružje, uključujući dronove, koje se koristi protiv civila i civilne infrastrukture”, rekao je Blinken novinarima nakon sastanka sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom u utorak.

Stoltenberg je ponovio zabrinutost zbog “potencijalne podrške koju Rusija pruža Sjevernoj Koreji kada je riječ o njihovom raketnom i nuklearnom programu”.

Dvojica čelnika putovala su u ogromnoj povorci automobila ulicama Pjongjanga (Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool/Reuters)

Napetosti na Korejskom poluotoku porasle su posljednjih mjeseci, usred testiranja oružja u Sjevernoj Koreji i velikih vojnih vježbi u Južnoj Koreji. Vojni sporazum iz 2018. između dvije zemlje raspao se prošle godine i Pjongjang je pojačao svoju odbranu na granici.

Južna Koreja saopštila je u utorak da su njene snage morale ispaliti hice upozorenja nakon što su sjevernokorejski vojnici uključeni u postavljanje mina i druge aktivnosti prešli granicu, očito greškom. Sličan incident dogodio se 9. juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije