Bivši izraelski komandant: Strategija protiv Irana i razgradnja Hamasa

Blizina kraja vojnih aktivnosti u Rafahu zahtijeva novu strategiju, kaže potpukovnik Amit Yegur.

Izraelski oficir kaže da više nema vremena za gubljenje (REUTERS/Ammar Awad)

Bivši komandant u Odjelu za planiranje Izraelske vojske pozvao je na usvajanje nove strategije za vojsku, nakon osam mjeseci rata u Gazi i očekivanog kraja borbi u Rafahu, u južnom Pojasu Gaze.

Potpukovnik Amit Yegur, bivši zamjenik šefa za palestinska pitanja u Odjelu za planiranje izraelske vojske, u članku u listu Maariv je naglasio da sljedeća faza zahtijeva povećan fokus na Iran i razbijanje vladavine Hamasa u Pojasu Gaze.

“Blizina kraja vojnih aktivnosti u Rafahu zahtijeva novu strategiju. Od sada pa nadalje, fokus mora biti na Iranu koji dobro iskorištava vojnu kampanju u Gazi kako bi ostvario svoje interese i na demontaži Hamasove civilne vlasti u Pojasu Gaze”, rekao je.

Postignuća i troškovi

Yegur je govorio o postignućima koje je ostvarila izraelska vojska, navodeći da je najvažnija “demontaža sposobnosti Hamasa, koja mu je onemogućila da se bori kao jedinstven vojni i organizacijski sistem te zaustavljanje proizvodnje oružja i municije u Pojasu Gaze”, osim teških udaraca onome što je nazvao “Gazom u sjeni”, gdje su “militanti Hamasa još prisutni, iznad i ispod zemlje”.

Također je govorio o “postignuću na strateškom nivou, a to je zauzimanje koridora Filadelfija i presijecanje žile kucavice između Gaze i Egipta”, ističući veliku cijenu koju je Izrael za to platio, uključujući trošenje zaliha oružja i municije izraelske vojske, gubitke života i nastavak Hamasovog civilnog režima vladavine, pad međunarodnog legitimiteta te poremećaj u odnosima Izraela sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Kada je riječ o postignuću protiv Hezbollaha, koje je opisao kao glavnu ispostavu Irana, rekao je da su to “uništavanje vojne infrastrukture i ubijanje njegovih visokih činovnika”, ali je zauzvrat ukazao na visoku cijenu koju je Izrael za to platio kroz civilno stanovništvo.

Objasnio je da je Iran iskoristio međunarodnu zaokupljenost ratom, ali i Hezbollah kao sredstvo za odvraćanje pažnje sa sebe. Posljednjih mjeseci on je uveliko povećao napore za obogaćivanje uranija, postajući izvor uranija i ubrzavajući korake ka posjedovanju nuklearnog oružja.

Izraelski maršalov plan za Gazu

Bivši viši oficir Pomorske obavještajne službe smatra da izraelska vojska, kako bi se posvetila Iranu, mora preći iz ratne faze u dugoročnu kampanju, koja zahtijeva “proučavanje strateških dostignuća koja još nisu postignuta u Pojasu Gaze, a koja će Hamas pretvoriti u pokret koji nestaje i prelazak na drugačiji stil rata, u smislu ograničenih operacija, praćenih općim proglasom o kraju rata”.

Stoga u civilnoj sferi poziva na, kako je rekao, “izraelski maršalov plan” za obnovu Pojasa Gaze uz međunarodna i arapska sredstva, jer smatra da je “civilni sistem u Gazi posljednji centar gravitacije Hamasa, te se taj problem mora rješavati što je prije moguće kako bi se ostvarilo glavno postignuće nakon kojeg je moguće okončavanje rata”.

“U tom smislu, nema više vremena za gubljenje, jer će nas to koštati dodatnih ljudskih života, a ako nema druge alternative, taj zadatak vojska mora privremeno preuzeti na sebe i nastupiti kao civilna, ne vojna vlast”, dodao je jer, kako tvrdi, nema namjere da se nastavi okupacija Pojasa Gaze i vojna vlast u njoj.

Da bi ovaj plan bio uspješan, Yegur poziva da se razmotri dovođenje plaćenih međunarodnih civilnih kompanija ili onoga što se može opisati kao civilni plaćenici za distribuciju pomoći stanovnicima Pojasa Gaze. Ako ne, distribuirat će je izraelska vojska te vjeruje da bi “ovaj korak prvi put stvorio kontakt vojske sa stanovnicima Pojasa Gaze i postepeno gurnuo Hamas u proces u kojem će se prekinuti njegova veza sa stanovništvom Pojasa”.

Osim toga, bivši visoki izraelski oficir je pozvao na “rutinsko upravljanje životom u Pojasu kroz općine, dovođenjem međunarodnih i arapskih civilnih profesionalaca za plaće ili, pak, na način da profesionalci iz Izraela pomognu profesionalcima u Gazi u upravljanju svakodnevnim životom”.

Također je pozvao na izraelsku inicijativu za obnovu onoga što je nazvao svakodnevnim životom u Pojasu Gaze, uz finansiranje arapskih i međunarodnih organizacija, ali je istovremeno priznao da bi takav korak zahtijevao zadržavanje Pojasa pod okupatorskom sigurnosnom kontrolom.

Bivši komandant izraelske vojske ukazao je na hitnu potrebu počinjanja tranzicije s taktičkog na strateški nivo te fokusiranja na Iran i njegovo grozničavo kretanje ka nuklearnom oružju i na Hamasov civilni režim u Pojasu Gaze kako bi se demontirao jednom zauvijek, tako da se on više ništa ne pita o “danu poslije u Pojasu Gaze”.

Izvor: Agencije