Sud naredio američkoj željeznici da plati značajnu odštetu starosjediocima

Najveća željeznička mreža za teretni promet u Sjedinjenim Američkim Državama mora platiti gotovo 400 miliona dolara odštete jednoj starosjedilačkoj zajednici u državi Washington.

Prošle godine su dva vagona BNSF-a iskočila iz šina na tlu Swinomisha (Sue Ogrocki / AP)

BNSF Railway, najveća željeznička mreža za teretni promet u Sjedinjenim Američkim Državama, mora platiti gotovo 400 miliona dolara odštete jednoj starosjedilačkoj zajednici u državi Washington, naložio je federalni sudija nakon što je utvrdio da je kompanija namjerno prekršila pravo posjeda kada je više puta prevezla vozove sa 100 vagona koji su prevozili sirovu naftu preko teritorije rezervata.

Američki okružni sudija Robert Lasnik prvobitno je presudio prošle godine da je željeznica namjerno prekršila dogovor s plemenom Swinomish iz 1991. godine, sjeverno od Seattlea, koji dozvoljava vozovima da prevoze ne više od 25 vagona dnevno, piše AP.

Sudija je održao suđenje ranije ovog mjeseca da bi utvrdio koliko je profita ostvario BNSF, upadom na posjed od 2012. do 2021. godine i koliku bi odštetu trebao platiti.

‘Ogromna nezakonita dobit’

“Znamo da je riječ o velikom novcu, ali to samo odražava ogromnu nezakonitu dobit koju je BNSF stekao korištenjem zemlje plemena dan za danom, sedmicu za sedmicom, godinu za godinom usprkos našim primjedbama”, rekao je u izjavi Steve Edwards, predsjednik zajednice Swinomish. “Kad se može steći ovakva zarada, jedini način da se odvrati od budućeg nedjela je da se učini tačno ono što je Sud učinio – natjerati prekršioca da se odrekne novca koji je stekao neovlaštenim ulaskom”.

Kompanija sa sjedištem u Fort Worthu, u Teksasu, odgovorila je u poruci mailom da nema komentara.

Prošle godine su dva vagona BNSF-a iskočila iz šina na tlu Swinomisha. Tada je iscurilo gotovo 11.700 litara dizel goriva u blizini zaljeva Padilla.

Zajednica Swinomish je tužila BNSF 2015. godine nakon što je kompanija značajno povećala, bez saglasnosti plemena, broj vagona koji su prelazili preko rezervata, prevozeći sirovu naftu.

Izvor: Agencije