Stoltenberg: Više od 20 članica NATO-a povećava odbrambenu potrošnju

Obraćajući se savjetodavnom tijelu Centar Wilson u Washingtonu, Stoltenberg je rekao da je prije pet godina manje od deset zemalja članica ispunjavalo svoj cilj potrošnje na odbranu.

Stoltenberg je stigao u Washington za pripreme sljedećeg NATO samita koji će se održati u glavnom gradu SAD-a (REUTERS/Johanna Geron/File Photo)

Više od 20 članica NATO-a ispunit će ciljanju vojnu potrošnju saveza izdvajanjem barem dva posto od svog BDP-a na odbranu ove godine, rekao je  generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, javlja Hina.

Obraćajući se savjetodavnom tijelu Centar Wilson u Washingtonu, Stoltenberg je rekao da je prije pet godina manje od deset zemalja članica ispunjavalo svoj cilj potrošnje na odbranu.

“Tek sada mogu otkriti da će ove godine više od 20 članica potrošiti barem dva posto svog BDP-a na odbranu”, rekao je Stoltenberg.

“To je dobro za Evropu i dobro je za Ameriku, posebno zato što se dosta od tog viška potroši ovdje u SAD-u”, rekao je, dodavši da u posljednje dvije godine iz SAD-a dolazi više od dvije trećine nabavki za evropsku odbranu, vrijednih više od 140 milijardi dolara.

Stoltenberg je stigao u Washington za pripreme sljedećeg NATO samita koji će se održati u glavnom gradu SAD-a.

Rekao je da, kad su NATO čelnici zadali cilj od dva posto BDP-a na svome samitu 2014. godine, samo su tri članice, SAD, Grčka i Velika Britanija, ispunile svoju obavezu.

Trump izazvao bijes

U to vrijeme, NATO je imao 28 zemalja članica, a sad ih je 32.

Odbrambeni budžet NATO-a postao je meta sporenja proteklih godina, posebno kad je bivši američki predsjednik Donald Trump optužio Evropljane da troše premalo na svoju sigurnost i da se oslanjaju na SAD za zaštitu.

Ranije ove godine Trump je izazvao bijes, sugerirajući da ne bi štitio NATO članice koje nisu potrošile dovoljno na odbranu i da bi čak ohrabrio Rusiju da ih napadne.

Odbrambena potrošnja kod mnogih evropskih nacija drastično je narasla od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a NATO zvaničnici rado naglašavaju da evropske zemlje članice sada izdvajaju dovoljno na odbranu.

NATO odbrambena potrošnja bit će velika tema na samitu u Washingtonu sljedeći mjesec, rekao je Stoltenberg.

Upozorio je da se više ne bi smjelo ponoviti odgađanje dostave vojne pomoći Ukrajini, kao početkom ove godine.

Kina pruža ključnu pomoć Rusiji

“Stoga na samitu očekujem da se naši čelnici slože da NATO vodi koordinaciju i opskrbu sigurnosne pomoći i treniranja za Ukrajinu”, rekao je.

Istaknuo je kako Kina pruža ključnu pomoć Rusiji, no da i dalje nastoji održati dobre odnose sa Zapadom, kritiziravši tu dalekoistočnu zemlju riječima da “ne može sjediti na dvije stolice.”

“Ako Kina ne promijeni svoj smjer, saveznici trebaju nametnuti cijenu”.

Hrvatska će dva posto za obranu postići 2027.

Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić prošle je sedmice najavio da će Hrvatska ispuniti cilj koji je zacrtan na razini NATO-a o izdvajanju dva posto BDP-a za odbranu, tri godine ranije nego što je planirano, dok drugi cilj o izdvajanju 20 posto odbrambenog budžeta za modernizaciju već ispunjava.

Rekao je da je hrvatski odbrambeni budžet od 2016. godine do danas povećan za 122 posto i sada iznosi milijardu i 178 miliona eura, što je gotovo 1,9 posto ukupnog BDP-a, da se Hrvatska obavezala do 2030. ispuniti cilj o izdvajanju dva posto za odbranu, ali će to ostvariti već 2027. godine.

Izvor: Agencije