SAD sankcionisao kompanije i osobe povezane sa Dodikom i njegovom porodicom

Između ostalih, među sankcionisanima je i softverska kompanija “Prointer ITSS”, te kompanija “Una World Network”, u čijem je vlasništvu medijska kuća “Una TV”.

Između ostalih, među sankcionisanima je i softverska kompanija "Prointer ITSS", te kompanija "Una World Network", u čijem je vlasništvu medijska kuća "Una TV". (EPA-EFE/ANTON VAGANOV / POOL)

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je nekoliko pojedinaca i kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje se povezuju sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republike Srpske.

Između ostalih, među sankcionisanima je i softverska kompanija Prointer ITSS, te kompanija Una World Network, u čijem je vlasništvu medijska kuća Una TV. Na crnoj listi našli su se i Infinity International Group, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services i Sirius 2010 te Milenko Čičić i Đorđe Đurić.

Iz OFAC-a je saopšteno da je na listu sankcija stavljena “mreža od dvije osobe i sedam entiteta koji osiguravaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu, koja je od ranije na listi sankcionisanih”.

SAD već ranije uvodio sankcije Dodiku

“Dodik je svoj službeni položaj koristio za gomilanje ličnog bogaćenja kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom”, saopšteno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

“Dodik ne samo da uzima od ljudi u BiH kroz svoje koruptivno ponašanje nego također prijeti njihovoj sigurnosti kroz stalne najave da će otcijepiti RS od BiH”, navodi se u saopćenju OFAC-a.

Kako se dodaje, Dodikova nedavna najava da će predložiti “razdruživanje” RS-a je nastavak “antidejtonskog djelovanja i prijetnja miru i stabilnosti regije”.

“Kroz korupciju i secesionističku retoriku, Dodik nastavlja potkopavati bh. institucije, bogati svoju porodicu na račun naroda, dalje riskirajući budućnost BiH u euroatlantskim institucijama.”

SAD je već ranije uvodio sankcije Dodiku i njegovoj djeci, Igoru i Gorici Dodik.

Oglasila se Ambasada SAD-a u BiH

Ambasada SAD-a u BiH oglasila se povodom novih sankcija koje su uvedene firmama i osobama povezanim sa porodicom Milorada Dodika.

“Danas je Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija (OFAC) odredio sedam subjekata (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) i dva pojedinca (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) koji osiguravaju glavne izvore prihoda za korumpiranu pokroviteljsku mrežu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”, stoji u objavi.

Izvor: Agencije