Putinova posjeta Sjevernoj Koreji zabrinjava Seul i Washington

Kremlj je objavio da će ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiti Sjevernu Koreju u utorak i srijedu na poziv sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Amerikanci i Evropljani su zabrinuti zbog ubrzanog zbližavanja Moskve i Pjongjanga (Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS)

Saopćenje Moskve i Pjongjanga o posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji danas, u utorak, izazvalo je zabrinutost u mnogim zemljama. Sjedinjene Američke Države (SAD) izrazile su zabrinutost zbog približavanja dvije zemlje, dok je Južna Koreja rekla da pomno prati situaciju.

Kremlj je u ponedjeljak izdao saopćenje u kojem se navodi da će posjeta biti održana u utorak i srijedu, 18. i 19. juna, a dolazi kao odgovor na poziv sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una. U saopćenju se pojašnjava da će Vijetnam biti druga stanica posjete ruskog predsjednika, nakon posjete Sjevernoj Koreji.

Jurij Ušakov, Putinov savjetnik za vanjsku politiku, rekao je da su Rusija i Sjeverna Koreja tokom posjete potpisale sporazum o partnerstvu, koji pokriva sigurnosna pitanja, ističući da taj sporazum nije usmjeren protiv bilo koje druge zemlje.

Dodao je da će svaki sporazum ”definirati perspektive dodatne saradnje, uzimajući u obzir ono što se dešavalo između naših zemalja u proteklih nekoliko godina u oblasti međunarodne politike i ekonomije. Naravno, bit će uzeta u obzir i sigurnosna pitanja.”

Planirano je da u Putinovoj delegaciji budu ruski ministar odbrane Andrej Belousov, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak, najistaknutiji ruski zvaničnik u oblasti energetike.

Odnosi između dvije zemlje su ojačali od početka rata u Ukrajini, što zabrinjava SAD i njegove saveznike u Evropi i Aziji.

Amerikanci i Evropljani su zabrinuti zbog ubrzanog zbližavanja Moskve i Pjongjanga. Optužuju Sjevernu Koreju da isporučuje oružje Rusiji kako bi joj pomogla u borbi u Ukrajini, u zamjenu za tehnološku, diplomatsku i pomoć u hrani. Pjongjang i Moskva su više puta demantirali te optužbe.

Zapadna zabrinutost

Komentirajući ovu posjetu, Bijela kuća je izrazila zabrinutost SAD-a zbog jačanja veza između Rusije i Sjeverne Koreje.

Glasnogovornik Američkog vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da Washington nije zabrinut zbog Putinove posjete, ali “ono što nas brine je produbljivanje odnosa između ove dvije zemlje”.

Kirby je rekao da ne postoji zabrinutost samo zbog “sjevernokorejskih balističkih raketa koje se koriste za gađanje ukrajinskih ciljeva, već i zbog mogućeg partnerstva koje će utjecati na sigurnost Korejskog poluotoka”.

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak u Washingtonu da ova posjeta pokazuje “koliko predsjednik Putin i Moskva sada zavise od autoritarnih zemalja širom svijeta”.

Stoltenberg je dodao: “Njihovi najbliži prijatelji i najveći podržavatelji ruskih ratnih napora su Sjeverna Koreja, Iran i Kina.”

Odgovarajući na pitanje o akcijama koje bi NATO mogao poduzeti, Stoltenberg je rekao: “Već su uvedene mnoge sankcije Severnoj Koreji. Problem je što ih Rusija sada krši”.

Seul prati situaciju

S druge strane, Južna Koreja je u četvrtak objavila da “pomno prati pripreme” za Putinovu posjetu svom sjevernom susjedu”. Pozvala je Moskvu da “doprinese širenju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i da poštuje međunarodne odluke”.

Seul je Ukrajini pružio veliku vojnu pomoć. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol posjetio je Ukrajinu prošlog mjeseca, a njegova zemlja se pridružila zapadnim sankcijama uvedenim Moskvi.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je najbolji način da se odgovori na Putinovu posjetu Sjevernoj Koreji “nastavak jačanja diplomatskog saveza radi postizanja pravednog i trajnog mira u Ukrajini, te kako bi Ukrajini bile isporučene dodatne količine projektila i municije Patriot”.

Izvor: Agencije